Nemačka na pomoći Grčkoj zaradila skoro tri milijarde evra!

M. L.

Radi se o isplaćenim kamatama za grčke državne obaveznice u okviru pomoći Evropske centralne banke. Zeleni zahtevaju da se veći deo toga vrati Grčkoj
(Foto, Centrala Dojče bundesbanke - centralne banke Nemačke - u Frankfurtu)

Nemačka je od 2010. zaradila na pomoći Grčkoj najmanje 2,9 milijarde evra, pre svega na kamatama, isplaćenim za grčke državne obveznice u okiviru pomoći SMP (Securities Market Programme) Evropske centralne banke (ECB).

To proizilazi iz odgovora na pitanje koje je u nemačkom parlamentu postavila Stranka zelenih. Ova stranka zahteva da se deo duga Atini oprosti.

Kako prenosi nemačka agencija DPA, plaćene kamate inkasirala je nemačka centralna banka i prevela u državni budžet. Dojče (Deutche) Bundesbank, kako glasi zvanični naziv ove banke, i sama je kupovala grčke državne obveznice i na kamatama za kupovinu u okviru programa SMIP do 2017. zaradila 3,4 milijarde evra. Samo u godinama 2013. i 2014. otišlo je u fond Evrozone za spasavanje Grčke  (ESM) 900 miliona evra što znači da je preostala dobit iznosila 2,5 milijrde evra.

Budžetski stručnjak Zelenih Svek Kristijan (Christian) Kindler zato i zahteva da se deo toga vrati Grčkoj.

"Neprihvatljivo je da savezna vlada kamatama na dug Grčke sanira nemački budžet", istakao je on, uz napomenu da je "Grčka ispunila sve svoje obaveze pa je sada red da to učini i evro-skupina".        


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...