Češka: uskoro zapošljavanje Srba po posebnom postupku

M. Lazarević

Prvih hiljadu građana Srbije biće najesen zaposleno po posebnom - ubrzanom postupku u Češkoj a zarađivaće koliko i Česi koji na tim poslovima rade
(foto, Srpski radnici na gradilišti u Češkoj, izvor: Novinky.cz)

Nedostatak radne snage u vreme ekonomskog buma, koji traje u Češkoj poslednjih godina, naterao je tamošnje vlasti da ubrzaju i olakšaju postupak zapošljavanja radne snage iz inostranstva. Počelo je to krajem prošle godine s Ukrajincima, nastavilo se zatim sa Mongolima i Filipincima a uskoro će se, kako piše list Pravo, na taj način zapošljavati i Srbi.

Prvih hiljadu Srba, čije su zapošljavanje tražili češki poslodavci preko ambasade Češke Republike u Beogradu, zaposliće se, kako najavljuje ovaj list, u septembru a do kraja godine bi moglo biti zaposleno na taj način još hiljadu-dve njih. Najvažnije u svemu jeste da će oni biti plaćeni kao češki radnici a ne, kao što se, uglavnom, događa kad se zapošljavaju u susednoj Slovačkoj preko agencija za zapošljavanja, da im veliki deo zarade "progutaju" te agencije.

Prosečne bruto plate, inače (sa plaćenim penzijskim i zdravstvenim osiguranjem i porezom, a u neto iznosu su manje za oko 20 do 25 posto), iznose u Češkoj oko 1.200 evra.

Poslednjih nedelja češka ambasada u Beogradu beleži pojačani interes čeških poslodavaca za zapošljavanje konkretnih lica-srpskih državljana i zbog toga ne stiže da obradi sve zahteve pa se rok za njihov prijem produžio na tri meseca.

Interes za ubrzanje dolaska Srba i Ukrajinaca na rad izrazilo je nedavno i Ministarstvo poljoprivrede jer ovoj grani sada nedostaje najmanje oko 2.000 kvalifikovanih i 4.000 nekvalifkovanih radnika, pre svega zbog najezde gubara. Firmama iz drugih grana najviše nedostaju vozači, skladištari, monteri, zavarivači i krojači.

Trenutno je u Češoj zaposleno oko 530 hiljada stranaca. Najviše ih je iz Ukrajine (oko 117 hiljada), Slovačke (112 hiljada), Vijetnama (60 hiljada) i Rusije (37 hiljada).


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...