"Kineski Mask" bolji od originala?

M.L.

Nio Vilijam Li, koga mnogi uporedjuju s Ilonom Maskom, čvrsto stoji na zermlji, ide postupno u ekspanziji, prodaje dva puta jevtinije, finansijski je stabilan i ne boji se bankrota
(ilustracija: kineski model elektromobia)

Kineskog preduzimača Nio Vilijama (William) Lija mnogi uporedjuju s Ilonom Maskom (Elon Musk), harizmatičnim svetskim kraljem elektromobila. Njegova firma „Nio“, koja proizvodi SUV, odnosno terenske elektromobile je u mnogo boljoj finansijskoj kondiciji nego Maskova „Tesla“ koja se sve više opasno  naginje prema bankrotu.

Vilijam Li, kako piše AFP, uživa poverenje kod investitora. Od njih je dobio nešto preko milijardu dolara za razvoj svoje firme. Nio razvija prozvodnju terenskih elektromobila i postaje vodeća kompanija u tome na kineskom tržištu.

Svoj glavni adut, model elektromobila ES8, ova firma je počela da prodaje krajem prošle godine. Ovaj SUV model, odnosno "terenac" sa sedam mesta stoji 448 hiljada juana tj nešto manje od 60 hiljada evra, odnosno oko polovinu manje od „Teslinog“ „modela X“. Bez punjenja baterije može preći 355 klometara što je nesto slabije od „Teslinog“ modela.      

Firma „Nio“ se, kako voli da ističe njen vlasnik, poučila na greškama svih svojih konkurenata, ne samo Maskovim, i "čvrsto stoji na zemlji". Osim Kine, planira kao glavno tržište za svoju ekspanziju SAD. Krajem iduće godine namerava da predstavi i svoj prvi model sa autonomnim upravljanjem. 

Server Biznis insajder (Business Insider) upozorava ovim povodom da je kod dosta kineskih firmi koje ambiciozno izlaze na tržište, prisutan manir velikih očekivanja pa i obećanja koja se, međutim, kasnije slabo ispunjavaju. Uostalom, slično kao što se događa i s Maskovom „Teslom“,

koja je rodonačelnik proizvodnje elektromobila.

Problemi sa prozvodnjom „Teslinog“ „modela 3“ doveli su u prvom kvartalu ove godine do rekordnog gubitka od oko 710 miliona dolara. Potom je Mask najavio široku restrukturalizaciju kompanije ali isporuke „modela 3“ se i dalje ne ubrzavaju pa se firma stalno kreće na ivici bankrota.

Ovim povodom pominje se i primer katastrofalne finansijske situacije automobilska kompanija Faradej fjučer (Faraday Futur) koja je skoro bankrotirala krajem prošle godine. Upravljanje tom firmom je potom preuzeo kineski milijarder Tia Jue-Čing (Tching) koji je uspeo da obezbedi  dodatna finansijska sredstva od zainteresovanih kineskih firmi. Model FF91 koji je bio predstavljen na Velesajmu potrošne elektronike CES 2016 konačno će početi da se proizvodi do kraja ove godine.     

Li tvrdi da je njegova firma pripremljena u pogledu kapitalne podrške da uspe na kineskom tržištu. On navodi čak 56 raznih investirora, među njima i jake tehnološke firme Tencent, Baidu, Xiaomi i američke fondove kao što su Lon pin keptl (Lone Pine Capital) i Sekvoja keptl (Seqouia Capital).

Šangajska firma „Nio“ ima oko četiri hiljade zaposlenih. Tokom ove godine treba da stupi na Njujoršku berzu od koje očekuje da upisom akcija dobije oko dve milijarde dolara. Za njen uspeh, kako tvrdi njen osnivač, bitno će biti to što je usmerana na proizvodnju elektromobila i što se ne rasipa aktivnostima u drugim tehnloškim granama (aludira se na razne grandiozne ovozemaljske, čak i kosmičke planove Maska).


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...