Odlazak maharadže iz Ostrave

M. L.

Svetski magnat čelika Lakšami Mital (Lakshami Mittal) kupio je čuvenu ostravsku železaru pre 16 godina za „siću“, tokom 16 godina izvukao iz nje skoro dve milijarde evra profita i sada ide dalje
(foto: Železara u Ostravi)

Posle 16 godina ostravska Nova železara, ponos češke teške industrije, ponovo je na prodaju. Tada, tj 2002. od češke države kupio ju je indijski magnat čelika Lakšami Mital koji je krenuo u osvajanje Evrope. U tom prodoru kupio je železare u Poljskoj, Rumuniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Ukrajini i Kazahstanu, i raširio se na čak četiri kontinenta.

Češki ekonomski dnevnik E-15 podseća ovim povodom da je Mital kupio većinski udeo od 52 posto u ovoj železari za 175 miliona kruna (prema sadašnjem kursu oko 25 miliona evra) a dosad je iz nje izvukao ukupno 47 milijardi kruna profita, odnosno oko 1,75 milijarde evra.

mital-laksami-s

Mital Lakšami (67)

Kada je indijski investitor preuzeo ovu železaru, imala je 16 hiljada radnika, 2008. oko 10 hiljada a sada samo 6,5 hiljada. Veći deo profita  "izvučen" je do krize 2008-2009, potom je išlo sve teže i teže, a i gazda se sve teže odlučivao na investiranje u razvoj železare.

Mital, pošto je "izmuzao" ostravsku železaru (a verovatno ne samo nju), bacio je u poslednje vreme oko na poznatu italijansku železaru Ilvi i upravo danas je dobio "zeleno svetlo" od nadležnih organa u EU da može da je kupi. Zbog toga Mital prodaje ne samo ostravsku nego i još neke druge železare koje ima u Evropi. Ilvi će koštati sigurno mnogo više nego nekad ostravska železara ali, ipak, sigurno manje od profita koji je imao samo u Ostravi (o drugim ulaganjima da se i ne govori).

Preostalim zaposlenima u ostravskoj železari, i ne samo njima, ostaće od svega samo jak osećaj  gorčine, a iznad svega ono večno pitanje koje u ovakvim prilikama ostaje beznadežno bez odgovora – zar je sve ovo tako moralo biti?

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...