Zakerberg se izvinjava i pristaje na regulaciju Fejsbuka

M. L.

Vlasnik Fejsbuka spreman da istupi pred članove američkog Kongresa, povodom afere sa zloupotrebama ove društvene službe, i pristaje na jaču regulaciju funkcionisanja ove društvene mreže
(foto, vlasnik Fejsbuka Mark Zakerberg)

Osnivač-vlasnik i šef Fejsbuka Mark Zakerberg (Zuckerberg) rado bi istupio pred članove američkog Kongresa zbog afere sa londonskom konsalting firmom Kembridž analitika (Cambridge Analytica) koja je neovlašćeno dobila i koristila podatke o korisnicima ove mreže u kampanji za izbor aktuelniog ameičkog predsednika Donalda Trampa. On je to izjavio noćas u intrevjuu televiziji Si-En-En (CNN)

 "Poslaćemo čoveka koji se najbolje razume u to o čemu Kongres treba da raspravlja. Ako treba i ja ću pooći tamo", rekao je ovaj američki preduzimač. Priznao je da je ova mreža pogrešila i obećao da će pojačati kontrolu pristupu podacima o korisnicima.

"To je zaista veliki gubitak poverenja i zaista mi je žao što se to dogodilo. Štititi podatke o ljudima je naša osnovna odgovornost", komentarisao je on ovaj skandal. Pitanje, po njegovim rečima, nije sada u tome da li njegova firma treba da bude izložena jačim regulacijama, nego samo u tome kako da se to najbolje sprovede.

U svetu je povodom ovog skandala izbio talas negodavanja u kome je posebno pod kritikom neograničena sloboda i otvorenost Fejsbuka, ne samo za kontake korisnika nego i za svakovrsne zloupotrebe. U EU je odmah počelo da se razgovara o tome kako zašititi decu od zloupotreba, pa se došlo do predloga da se deci ispod 13 godina profil može otvoriti samo sa dozvolom roditelja. Vlada u Češkoj je formulisala predlog u kome se ta granica fiksira na 15 godina, a ima mišljenja da granica treba da bude utvrđena na 18 godina tj sa punoletstvom. Mnogi se sada javno kaju što se moglo dopustiti da ovako velika društvena mreža radi bez ikakve regulacije. 

Ova afera i rasprave koje su pokrenute izazvale su u poslednja tri dana na berzama strmoglavi pad akcija Fesjbuka za oko 60 milijardi dolara, tako da ova društvena mreža pala sa drugog na treće mesto rang-liste najvećih svetskih firmi prema tržišnoj kapitalizaciji, prestigla ga je Alfabet, (Alphabet) firma koja je vlasnica Amazona. Prvenstvo i dalje suvereno drži, sa oko 900 milijardi dolara vrednosti, Ejpl (Apple) kojoj se predviđa da uskoro prva dostigne vrednost od bilion dolara tj hiljadu milijardi.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...