NIS – lider na regionalnom energetskom tržištu

J.P.

Naftna industrija Srbije prošle godine je ostvarila neto dobit od 27 milijardi dinara, što je 80 odsto bolji rezultat u odnosu na 2016. godinu, pokazali su revidirani konsolidovani finansijski izveštaji za 2017. godinu. Realizacija započetih projekata i upotreba inovativnih tehnologija omogućiće NIS-u da zadrži lidersku poziciju na regionalnom energetskom tržištu, pronalazeći brze i efikasne odgovore na sve izazove modernog tržišta, kaže Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a.

NIS grupa je u 2017. godini značajno unapredila finansijske rezultate u odnosu na prethodni izveštajni period i započela realizaciju strateških projekata koji će obezbediti dalji razvoj NIS-a kao lidera na balkanskom tržištu naftnih derivata, saopšteno je iz Naftne industrije Srbije.

Neto dobit je u protekloj godini iznosila 27 milijardi dinara, što je 80 odsto bolji rezultat u odnosu na 2016. godinu. Istovremeno, pokazatelj EBITDA (profit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije) iznosio je 47 milijardi dinara, odnosno 18 odsto više nego pre godinu dana, pokazali su revidirani konsolidovani finansijski izveštaji za 2017. godinu, pripremljeni u skladu sa međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja.

„U 2017. godini značajno smo unapredili finansijske rezultate i učinili krupne iskorake u daljoj modernizaciji NIS-a. Uspešnu poslovnu godinu krunisali smo usvajanjem Strategije razvoja do 2025. godine uz uvažavanje interesa vodećih akcionara. NIS ulazi u novi ciklus investicija i samo u 2018. godini uložićemo gotovo 47 milijardi dinara što je najveći iznos ulaganja NIS-a još od 2013. godine. Uveren sam da će nam realizacija započetih projekata i upotreba inovativnih tehnologija omogućiti da zadržimo lidersku poziciju na regionalnom energetskom tržištu, pronalazeći brze i efikasne odgovore na sve izazove modernog tržišta“, izjavio je Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a povodom objavljivanja rezultata poslovanja za 2017. godinu.

Unapređeni finansijski rezultati ostvareni su zahvaljujući rastu cena sirove nafte na globalnom tržištu, pozitivnim kursnim razlikama, povećanju obima prodaje i sprovođenju programa mera za povećanje operativne efikasnosti u NIS-u čiji se efekat na pokazatelj EBITDA u 2017. godini procenjuje na 7,2 milijarde dinara.

NIS je u prošloj godini realizovao i obiman program investicija od 26,5 milijardi dinara, dva odsto više nego 2016. godine, od čega je najviše investirano u segment istraživanja i proizvodnje nafte i gasa i modernizaciju Rafinerije nafte Pančevo. Takođe, nastavljen je i trend rasta obaveza NIS-a po osnovu poreza i drugih javnih prihoda, koje su iznosile 171 milijardu dinara, što je 5 odsto više u poređenju sa 2016. godinom. NIS je petu godinu zaredom isplatio dividendu akcionarima u iznosu od 25 odsto neto dobiti iz 2016. godine i u te svrhe izdvojio više od četiri milijarde dinara.

Kada je reč o operativnim pokazateljima u oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa je nadmašen Biznis plan i ukupno je proizvedeno 1,4 miliona uslovnih tona nafte i gasa, uz rast resursne baze od 3,1%. Ukupan obim prerade nafte i poluproizvoda u prošloj godini iznosio je 3,6 miliona tona što je devet odsto više nego lane. U oktobru 2017. godine u Rafineriji nafte Pančevo počela je izgradnja postrojenja za duboku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja, investicija vredna više od 300 miliona evra. Početak rada novih postrojenja očekuje se u 2019. godini, čime će se Rafinerija u Pančevu svrstati među najmodernije u Istočnoj Evropi. Bolji rezultati ostvareni su i u oblasti prometa naftnih derivata, gde je ukupan promet iznosio 3,5 miliona tona, odnosno pet odsto više nego u 2016. godini. Takođe, NIS je nastavio da radi na modernizaciji i razvoju maloprodajne mreže, pa su u Srbiji otvorene tri nove benzinske stanice, rekonstruisano 11 i kupljena jedna benzinska stanica, dok je u regionu proširena ponuda premijum goriva. Kada je reč o Energetici, u postrojenjima NIS-a je u 2017. godini proizvedeno 153.772 MWh električne energije, četiri odsto više nego godinu dana ranije.

U saradnji sa Gasprom energoholdingom NIS je potpisao ugovor sa Shanghai Electric Group o izgradnji termoelektrane-toplane (TE-TO) Pančevo, investicije vredne oko 180 miliona evra.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...