Rusija će praviti kosmičke izlete

M. L.

Turizam će omogućiti put u otvoreni kosmos
(Da li će Međunarodna svemirska stanica postati turističko mesto?)

Rusija želi da omogući turistima koji to mogu da plate, da uđu u otvoreni svemir. Skaj njuz izveštava o tome, citirajući Vladimira Solnceva, šefa ruske kosmičke kompanije Energija. Lansiranje leta do Međunarodne svemirske stanice (ISS) trebalo bi da se dogodi sledeće godine.
"Po našem saznanju, bogati ljudi su voljni da plaćaju slične usluge. Program treba pokrenuti 2019. godine. Želimo da svojim kupcima pružimo maksimalan komfor", rekao je Solncev. Cena putovanja bi trebalo da bude oko sto miliona dolara, ali prvi turisti će dobiti popust.
Izlet u svemir će trajati 10 dana i maksimalno šest entuzijasta će moći da napravi svoj video u svemiru. Za njihov transport do ISS-a biće korišćen specijalno dizajniran modul nazvan NEM-2. Imaće mesta za šest putnika i biće opremljen sa "udobnim" kabinama, dva toaleta i internetom. 
Ulogu svemirskih turista dosada je imalo samo sedam ljudi. Prvi od njih je bio američki naučnik Denis Tito, koji je leteo u svemir 2001. Među ženskim putnicima prva je bila iransko-američka preduzetnica Anošeh (Anousheh) Ansari, pet godina kasnije. Kanadski biznismen Gui Laliberte, koji je posetio ISS pre devet godina, bio je poslednji takav turista.
Korišćenje Međunarodne svemirske stanice (ISS), koja je u orbiti od 1998. godine, reguliše nekoliko međunarodnih sporazuma. Trenutno je to jedina stalno naseljena svemirska stanica.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...