SAD prestižu Saudijsku Arabiju i Rusiju po proizvodnji nafte

M. L.

Američka produkcija nafte prećiće ove godine, kako se predviđa, granicu od 10 miliona barela dnevno i premašiće proizvodnju Saudijske Arabije i Rusije
(foto, Rafinerija nafte u Los Anđelesu)

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) saopštila da se ove godine može očkivatati da će SAD prestići Saudijsku Arabiju i Rusiju po proizvodnji nafte.

Agencija je, u svom upravo objavljenom redovnom mesečnom izveštaju, navela da je američka produkcija nafte najveća u poslednjih 50 godina i da će ove godine preći granicu od 10 miliona barela dnevno.

Cena nafte od juna prošle godine dosad se povećala za skoro 50 posto tako da se cena lake američke nafte kreće oko 63 dolara za barel. Ovoliko povećana cena nafte vraća na tržište američke prozvođače nafte iz škriljaca koji teško mogu duže da izdrže na tržištu s cenom manjom od 50 dolara.

IEA konstatuje u ovom svom izveštaju da se dogovor zemalja OPEC i Rusije o ograničavanju produkcije nafte isplatio jer su uprkos nižoj produkciji zaradili više zahvaljući porastu cena.

Kako se procenjuje, Rusija i Saudijska Arabija dobili su dodatnih 117 odnosno 100 miliona dolara dnevno više, zahvaljući rastu cena. Globalna potražnja za naftom, prema IEA, ove godine će porasti za oko 1,3 miliona barela dnevno.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...