Nemci traže lokaciju za gradnju gigafabrike baterija

M. L.

U igri je pet lokacija u Nemačkoj ali i nekoliko u drugim, uglavnom susednim, zemljama
(početak gradnje fabrike baterija kompanije Tesla u pustinji Nevade krajem 2014. godine)

Članovi udruženja nemačkih firmi Tera (Terra) E, koji nameravaju da zajednički grade gigantsku fabriku baterija - odgovor na izazov Gigafactori baterija, američke firme Tesla u Nevadi - saopštiće idućeg meseca lokaciju na kojoj će se graditi ovo ogromno potrojenje.

TeslaGigaFactory-

Izgled fabrike baterija Tesla u Nevadi koja je pred završetkom

Gradnja ove džinovske fabrike, koja će imati kapacitet od 34 Gwh (gigavat sati) i stajaće najmanje milijardu evra, kako piše agencija Blumberg (Bloomberg), počeće u roku od najdalje dve godine. Iz konzorcijuma firmi Tera E saznaje se da ova fabrika treba da označi početak nove energetske revolucije u Nemačkoj i Evropi. U igri za lokaciju su neke druge zemlje EU, posebno nemački susedi. Ima mišljenja da je Češka, možda, favorit zbog znatnih rezervi litijuma i razvijenosti prroizvodnje litijumskih baterija, a pominju se još Portugalija, Poljska, Mađarska i Rumunija.

Šef udruženja Terra E Holger Gricka (Gritzka) ukazao je da će ova nemačka fabrika baterija biti usmerana na proizvodnju baterijskih kompleksa, više nego na baterije za automobile, koji će služiti kao rezervoari eneregije proizvedene iz obnovljivih izvora kao što su sunce i vetar. Prve takve baterije, mada manjeg kapaciteta, su se već počele prodavati domaćinstvima.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...