Razvijenima smetaju "preniske plate" u novim članskim zemljama EU

M. Lazarević

Kako sprečiti ili bar smanjiti socijalni i platni damping? To je tema austrijsko-francusko-češko-slovačkog samita koji će se održat 23. avgusta na marginama tradicionalnog pozorišno-filmskog festivala u Salcburgu
(ilustracija: povećanje plata radnika u istočnoj Evropi - interes bogatijih zemalja EU)

Austrijskom kancelaru Kristijanu (Christian) Kernu, kako piše ugledni slovački list "Sme", ne sviđa se izgleda činjenica što su plate u nekim novim članskim zemljama, pre svega susednim zemljama Češkoj i Slovačkoj, kako je rekao, "preniske". Zbog toga je na nedavnom samitu EU najavio da će pozvati francuskog predsednika Emila Makrona (Macrona) i premijere Češke i Slovačke - Bohuslava Sobotku i Roberta Fica na tradicionalni salcburški pozorišno-filmski festival 23. avgusta na  čijim bi se marginama ovaj kvartet pozabavio temom o kojoj su dosad u okviru EU političari, uglavnom, ćutali - (pre)visokim razlikama u platama između zemalja "stare" i "nove" Evrope.

Pre sastanka u četvoro, prema bečkom listu Osterajh (Osterrecih), Kern će se sastati s Makronom da bi usagalasili zajedničku strategiju protiv ove pojave u novim članicama EU koju su nazvali "socijalni i platni damping". To negativno utiče na tržište rada u razvijenijim zemljama Unije. Redovna  je pojava da su prosečne plate u zemljama kao što su Češka, Slovačka, Mađarska, Poljska... manje i od "minimalca" u Austriji, Francuskoj, Nemačkoj...

Šta uraditi u toj situaciji - pitanje se samo nameće? Ako je EU zaista ono što odavno treba da bude  - jedinstveno ekonomsko područje - onda tržišni mehanizami treba da dovedu do približavana plata, odnosno minimiziranja razlika između njih unutar tog ekonomskog prostora. A to što sada ovo  pitanje pokreću oni koji su razvijeniji dolazi od njihove bojazni što firme iz zemalja kao što su Češka i Slovačka postaju sve konkuretnije, u znatnoj meri, zahvaljujući upravo nižim troškovima za plate i druge socijalne izdatke kao što su penzijsko-socijalni i zdravstveni doprinosi. Kern to otvoreno naziva  - "socijalni i platni damping". 

Rešenja, bar onog brzog i lakog, za to, naravno, nema - treba još dosta vremena da se ta razlika, koja je 2004, bila takva da se govorilo čak o "jazu", još smanji i postupno dovede na podnošljivu meru. Drugim rečima, nove članske zemlje razvijaju se i treba i dalje da se brže razvijaju od "starih" kako bi se taj jaz smanjio. Ako se želi ubrzati taj proces, nema druge nego da razvijenije članice više pomognu manje razvijenim a to su, uglavnom, novajlije u Uniji.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...