SAD: republikanci uvode jedinstvenu carinu na uvoz od 40 posto?

ML

S tim predlogom saglasan je i američki predsednik Donald Tramp koji tu carinu naziva "recipročnim porezom
(foto, Vašington, 17.04.2017 - američki predsednik na tradicionalnoj proslavi Vaskrsa u parku Bele kuće: Donald Trump)

Izvoznici u SAD će izgleda, ubuduce plaćati jedinstvenu carinsku izvoznu stopu od 40 procenata na sve svoje robe. To je ključni deo poreske reforme koju priprema šef republikanske većine u Kongresu Pol Rajan (Paul Ryan). Radi se o takozvanom Border Adjustement (BAT) tj prilagođavanju granične takse.

Svakako, za ostvarivanje ove namere bitan značaj imaće stav predsednika Donalda Trampa. On je nedavno na televiziji Foks biznis njus (Fox Business News) primetio da mu smeta "neadakvatan naziv" ovog nameta ali se sa inicijativom u principu složio.

"Nazovimo to "recipročni porez", predložio je on, ističući da je to "protivteža za protivuvozne carine koje uvode mnoge zemlje u svetu". Predlagači procenjuju da će SAD od ove carine godišnje inkasirati oko bilion dolara a tim sredstvima planiraju da podrže otvaranje novih radnih mesta u SAD.

Ova taksa bi trebalo, takođe, da utiče na američke firme da vrate svoju prozvodnju iz inostranstva - u zemlju. Na drugoj strani, američki eksporteri bi mogli da iz svoje poreske osnovice uzuzmu izdatke na plate i materijalne troškove. Nosiocima ovog predloga moglo bi pomoći i to što se on sviđa i izvesnom broju demokratskih kongresmena.

Ova reforma bi, međutim, mogla imati veoma teške posledice po američke potrošače jer će se taksa ugraditi u sve uvozne robe, među njima i one koje idu u široku potrošnju. Na primer, veliki američki trgovinski lanci kao što su Volmart (Walmart) ili Best baj (Buy) čak 90 posto svoje ponude pokrivaju uvozom iz inostranstva. Predlog poreske reforme, koja je verovatno najintrigantniji poduhvat nove američke aministracije, trebalo bi da bude usvojen do kraja ove godine.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...