Ko je najnoviji kupac Telekoma Srbija?

ekipa Balkanmagazina

Šta treba znati o investicionom fondu Apolo i njegovom direktoru Leonu Bleku
(foto, Leon Blek sa suprugom Debrom)

Ponudu od 1,2 milijarde evra za kupovinu 58 odsto kapitala "Telekoma Srbija" dao je američki investicioni fond "Apolo". Kako "Novosti" saznaju, plan fonda je da kupi srpskog teleoperatera, "sredi" stanje u kompaniji i posle dve godine je ustupi, odnosno proda "Dojče telekomu", objavile u beogradske Večernje novosti 22. oktobra, pod naslovom “Apolo za Telekom nudi 1,2 milijarde”.

Istraživački tim Balkanmagazina pokušao je da sazna ko se to pominje kao najnoviji kupac srpskog Telekoma, odnosno kakav je ”američki investicioni fond Apolo”, šta radi i ko njime upravlja.

blek-sa-zenom-i-decom

Blek sa ženom i decom

Skandali, suđenja, samoubistva

Leon Blek (Leon Black), osnivač i direktor investicionog fonda Apolo (Apollo), težak je oko 4 milijarde dolara - prema Forbsovoj listi /1/. Sin je Elija Bleka koji je okončao svoj život 1975. skokom sa 44. sprata zgrade Pan Am u Nju Jorku kada je protiv njega američki Komitet za kontrolu hartija od vrednosti (SEC) poveo istragu zbog mita koji je dao tadašnjem predsedniku Hondurasa (pominjane sume su se kretale od 1,25 do 2.5 miliona dolara)  /2/.

Njegov sin Leon je krenuo očevim stopama u poslovnom svetu. Prošao je kroz niz velikih skandala u SAD, ali je imao više sreće od oca. Dok su njegovi saradnici bili hapšeni, ili vršili samoubistva, on je uspevao da se oslobodi optužbi.

Karijeru je započeo 1977. u investicionoj banci Drexel Burnham Lambert u kojoj je bio postavljen na mesto direktora za akvizicije i spajanja firmi. Ovo je bilo jedno od ključnih mesta u kompaniji, jer je u to vreme krenuo bum kupovina i preprodaja firmi.

broeski-za-vreme-skandala

Naslovna strana magazina Tajm: Boeski za vreme skandala 

„Lopovska jazbina“

Razne metode su se koristile pri kupovinama firmi: od ucena, do potkupljivanja menadžmenta, ili značajnijih vlasnika, da bi se firma mogla kupiti po što nižoj ceni. Ove metode bi postale jasne tek u ponekom skandalu koji bi izbio na videlo zbog suprotstavljenih interesa različitih strana.

Investiciona banka Drexel, u kojoj je Leon Blek bio jedan od ključnih ljudi /3/, imala je glavnu ulogu u jednom od najvećih skandala Vol Strita. Glavni učesnici skandala su bili Majkl Milken (Michael Milken), direktor u Drexel Burnham Lambert  i Ivan Boeski (Ivan Boesky) nezavisni berzanski analitičar. Komitet za kontrolu hartija od vrednosti (SEC) je od 1985. pratio rad najpre Boeskog, a zatim i Milkena, kao i rad Drexel banke, da bi na kraju podigao optužnice za niz nelegalnih berzanskih aktivnosti: manipulacije cenama akcija, korišćenje insajderskih informacija, reketiranje i slično. Boeski je 1986. godine bio osuđen na 3,5 godine zatvora i kaznu od 100 miliona dolara, pušten je posle 2 godine /4/. Milken je 1990. godine bio osuđen na 10 godina zatvora, isplatu od 1,1 milijarde dolara za kazne i obeštećenja oštećenih i doživotnu zabranu za rad sa hartijama od vrednosti, ali su ga zbog dobrog ponašanja i saradnje pustili posle 22 meseca /5/. 

Epilog Drexel skandala: Praktično, zbog ovog skandala banka Drexel  je bankrotirala 1990. godine, a Leon je osnovao investicioni fond Apollo Global Management, LLC te iste godine. Milken je ostao veoma bogat /6/, a njegov sin je partner Leonu Bleku u Apolu /7/. Boeski se povukao iz javnog života, postao je rabin  i bavi se humanitarnim radom. Šeme i metodi rada koji su bili praktikovani od strane vrhuške banke Drexel su detaljno opisani u bestselerima „Lopovska jazbina“ koji je napisao Džejms Stuart (James Stewart), dobitnik Pulicerove nagrade /8/, i ''Bal predatora'' Koni Bruk (Connie Bruck), po čijem se naslovu i danas od milja nazivaju Milkenovi prijemi /9/.

milken sa blekovom zenom

Milken sa Blekovom ženom Debrom

“Pametan kupac, glupi prodavac”

Apolo je upao vrlo brzo po osnivanju u svoj prvi skandal /10/. U ovom slučaju je 1991. komesar za osiguranje u Kaliforniji Džon Garamendi (John Garamendi) proglasio je osiguranje Exectuive Life Insurance za rizično, te da ne može svojim fondom da podmiri 300.000 osiguranika, pa ga je kao predstavnik države preuzeo i ponudio na javnoj aukciji. Leon Blek je znao tačnu vrednost osiguravajućeg društva, s obzirom da je ono bilo klijent Drexel banke, i na aukciji je ponudio najvišu cenu, znajući da je prava vrednost bila znatno veća. Osiguravajuće društvo je kupljeno za 3.25 milijardi dolara.

Garamendi

Džon Garamendi postao je uspešan političar posle afere sa Apolom

Kako Apolo u tom trenutku nije imao novca, Blek je kupovinu izvršio za francuske privatne investitore koji su radili za francusku državnu banku Credit Lyonnais, čiji je generalni direktor u SAD bio aristokrata René-Thierry Magon de la Villehuchet. Naravno, Apolo je prodao osiguravajuće društvo Francuzima za mnogo veću sumu. Zato se Forbs magazin kritički osvrnuo na ovu čudnu prodaju koju je sproveo komesar Džon Garamendi i nazvao je “Pametan kupac, glupi prodavac” /11/.

Ovu prodaju je pratilo više sudskih procesa, jer je Apolo praktično kupio akcije za  Credit Lyonnais banku, što nije bilo u skladu sa američkim zakonima po kojima banke ne mogu biti vlasnici osiguranja, a pogotovu ne strane državne banke. U ovim procesima Apolo je bio osumnjičen za reketiranje. Glavni sudski proces je završen 2003, gde su francuska državna banka Credit Lyonnais i francuski investitori priznali krivicu i platili 771 milion dolara kazne /12,13/. Francuska državna banka je izvukla najdeblji kraj, plaćajući kaznu od 550 miliona dolara američkoj državi. Nije dokazano da je Apolo imao saznanja o krajnjem klijentu te je oslobođen optužbe. Apolo je od ovog posla prihodovao 800 miliona dolara /3/.

Epilog Executive Life skandala: René-Thierry Magon de la Villehuchet, direktor kažnjene francuske banke, koji je pomagao Apolu da nađe početno finansiranje, izvršio je samoubistvo kada je 2008. godine izgubio preko milijardu dolara svojih klijenata u najvećem finansijskom skandalu u Americi, čiji je glavni akter bio Bernand Medof  (Bernard Madoff) /14/. Što se tiče kalifornijskog komesara Garamendija on je uspešno nastavio političku karijeru.  Forbs navodi podatak da 1998. postao partner u kompaniji Yucaipa Cos koja je tesno sarađivala sa Apolom, ali da nije jasno šta je on tamo stvarno radio /15/ . Credit Lyonnais banka je bankrotirala i 2003. godine i kupila ju je suparnička privatna banka Credit Agricole.

Pljačka penzionog fonda u Kaliforniji

Leon Blek je nastavio svoju karijeru  uspešnog biznismena do novog velikog skandala. Penzioni fond kalifornijskih javnih službenika CalPERS (California Public Employees’ Retirement System) raspolaže budžetom od 300 milijardi dolara i najveći je državni penzioni fond u Americi. U nekom trenutku, CalPERS navodno nije ostvarivao za buduće penzionere dovoljne prihode od kamata te je stoga odlučio da angažuje Apolo koji će njihov novac uložiti u unosne poslove i akcije. Pa je tako od 2006. CalPERS dao na raspolaganje Apolu preko 3,5 milijardi dolara da ulaže po svom nahođenju u različite transakcije i poslove, naravno uz velike provizije. CalPERS je do 2009. zbog lošeg poslovanja Apola, izgubio oko 1.5 milijardi uloženih sredstava /16,17,18/.

Zbog ovih velikih gubitaka izašla je na videlo afera koja je pokazala mehanizme poslovanja Apola. Naime, Apolo je plaćao lobistu Alfreda Vilalobosu (Alfred Villalobos) preko njegove firme ARVCO Capital Research LLC da direktora penzionog fonda Freda Buenrostroa (Fred Buenrostro) ubedi da angažuje Apolo. Kroz istragu koju je sprovela advokatska kancelarija Steptoe&Johnson po nalogu penzionog fonda CalPERS /18,19,20/ ispostavilo se da je Alfred ubeđivao Freda tako što mu je platio ekskluzivno venčanje, plaćao privatne avione i slično i na kraju ga zaposlio kada je dao ostavku na mesto direktora penzionog fonda. Alfred Vilalobos i Fred Buenrostro su optuženi za malverzacije i pljačku.

apolo---vilalobos

Alfred Vilalobos, nekadašnji lobista Apola

Leon Blek je i iz ovog skandala izašao bez posledica. Naime, kada je krenula istraga on je pokazao ugovor u kome je Alfred Vilalobos potpisao da će penzionom fondu dati informaciju da je lobista Apola, kao i koliko je novca od njih primio za lobiranje (u ovom slučaju oko 40 miliona dolara /18/). Međutim, ispostavilo se da Alfred nije ispunio ovu ugovornu obavezu. Alfred Vilalobos je zapravo dao Fredu Buenrostru dokument iz koga se vidi da je lobista Apola, Fred je Alfredu dao potvrdu da je dokument primio, ali nikog u penzionom fondu nije zvanično obavestio. Zanimljivo je da kada je CalPERS postao vlasnik 9% Apola, te nije više bilo razloga da Vilalobos bude lobista, Vilalobos je i dalje primao novac od Apola za lobiranje penzionog fonda CalPERS /18/.

apolo---Buenrostro

Fred Buenrostro, bivši direktor najvećeg državnog penzionog fonda u Americi

Epilog CalPERS afere: Apolo nije otišao na suđenje  jer je imao u ugovoru o lobiranju član po kome je Alfred Vilalobos imao obavezu da se prijavi kao lobista penzionom fondu, Alfred Vilalobos je izvršio samoubistvo u streljani, a Fred Buenrostro je priznao da je od Vilalobosa primio 250.000 dolara mita i još neke pogodnosti i očekuje presudu 10. decembra ove godine. CalPERS je 2009. godine imao gubitke od 50 milijardi dolara i danas još uvek nije jasno da li će penzioni fond moći da isplaćuje penzije javnim službenicima Kalifornije  /21, 22, 23/.

blek-sa-zenom-60-rodjendan

Leon Blek sa suprugom na proslavi svog 60. rođendana gde je pevao Elton Džon

Saradnja kupca i savetnika prodavca

Izgleda da Leon Blek nije poštedeo ni svoj fakultet gde je studirao - Dartmut koledž. Leon Blek je u nadzornom odboru koledža, koji ima zadatak da investira novčana sredstva fakulteta, kao i da ih valjano raspodeljuje. Uzbunjivači sumnjaju da ovaj odbor ne radi u interesu fakulteta, jer je u periodu od 2008-2012. imovina fakulteta opala za 9% /24/ .

Epilog svega: Fond Apollo Global Management, LLC, koji hoće da kupi deo Telekoma Srbija, 15. septembra ove godine angažovao Lazard Group, LLC kao savetnika za transakciju od preko 2 milijarde dolara /25/. Ugovor o strateškom partnerstvu, koji je sklopljen 2008. godine između Apollo Global Management, LLC i  Lazard Group, LLC može se naći na Lazardovom sajtu /26/. Istovremeno Lazard je privatizacioni savetnik Vlade Republike Srbije za prodaju Telekoma, što je očigledan konflikt interesa.

blekova-kuca-sauthempton

Blekova kuća u Sauthemptonu od 43 miliona dolara

Ako neko možda sebi postavlja pitanje - ukoliko se Telekom proda, gde će odlaziti neto dobit koju ostvaruje Telekom Srbija i koja sada ide u budžet Srbije, možda može naći odgovor u Njujork Tajmsu /27/.  Ovaj list opisuje proslavu 60. rođendana Leona Bleka u njegovoj luksuznoj kući na morskoj obali u Sauthemptonu koja košta 43 miliona dolara. Na rođendanu je bilo 200 gostiju, a pevao je Elton Džon za honorar od milion dolara. Po svoj prilici će se zarada Telekoma, koja danas hrani penzionere, zaposlene u zdravstvu, školstvu, kulturi, telekomunikacijama, zahvaljujući ljudima na čelu Srbije, potrošiti negde tamo daleko.  

 

/1/  http://www.forbes.com/profile/leon-black/

/2/  http://www.nydailynews.com/news/crime/bananas-pan-building-suicide-chiquita-scandal-article-1.143195

/3/  http://www.bloomberg.com/bw/stories/1996-07-28/leon-black-wall-streets-dr-dot-no-intl-edition

/4/  http://www.nytimes.com/1993/01/05/business/company-news-milken-out-of-jail-after-22-months.html

/5/  https://en.wikipedia.org/wiki/Ivan_Boesky

/6/  http://www.forbes.com/profile/michael-milken/

/7/  http://blogs.reuters.com/breakingviews/2013/05/01/former-junk-bond-king-has-more-leverage-than-ever/

/8/  https://en.wikipedia.org/wiki/Den_of_Thieves_(Stewart_book)

/9/  https://en.wikipedia.org/wiki/The_Predators%27_Ball

/10/ http://www.wsj.com/articles/SB100732751634721040

/11/ http://business.highbeam.com/392705/article-1G1-15112716/smart-buyer-dumb-seller

/12/ https://www.fbi.gov/news/pressrel/press-releases/credit-lyonnais-and-others-to-plead-guilty

/13/ http://www.wsj.com/articles/SB107170993659237800

/14/ Jerry W. Markham. “A Financial History of the United States: From Enron-Era Scandals to the Subprime Crisis (2004-2006); From the Subprime Crisis to the Great Recession (2006-2009)”, Routledge, January 15, 2011

/15/ http://www.forbes.com/global/1999/1227/0226024a.html

/16/ www.sacbee.com/news/politics-government/dan-walters/article2603899.html

/17/ napavalleyregister.com/news/opinion/editorial/looking-for-scandal-in-all-the-wrong-places/article_5af6d4de-2b3f-11df-a3a8-001cc4c03286.html

/18/  http://www.wsj.com/articles/SB125553138534384951

/19/ www.nakedcapitalism.com/2014/03/calpers-private-equity-scandals-steptoe-johnson-report-whitewash.html

/20/https://assets.documentcloud.org/documents/74103/report-of-the-calpers-special-review.pdf

/21/ http://www.sacbee.com/news/politics-government/capitol-alert/article6676200.html

/22/ http://www.sacbee.com/news/local/crime/article25156123.html

/23/ http://www.latimes.com/business/la-fi-pension-controversy-20150317-story.html

/24/www.americanthinker.com/blog/2012/05/corruption_charges_leveled_at_dartmouth_college_trustees.html

/25/ https://www.lazard.com/businesses/transactions/

/26/ http://files.shareholder.com/downloads/LAZARD/911341009x0x654817/F8E0A896-7CA0-403D-BE82-2C54AE365002/LAZ_News_2008_8_12_All.pdf

/27/ http://dealbook.nytimes.com/2011/08/18/birthdays-are-still-big-in-buyout-land/

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...