Birači masovno bojkotovali prvi krug regionalnih izbora u Francuskoj: debakl Makrona, loš rezultat za Lepenovu i oživljavanje desnog i levog centra

Nataša Jokić, Strazbur

Pet ministara iz Makronove partije nije uspelo ni da se plasira u drugi izborni krug
(ilustracija, Stopa uzdržavanja (taux d´abstention) – 68%, izvor France 24)

U Francuskoj je sinoć završen prvi krug izbora za regionalne vlasti. U 14 regiona zabeležena je rekorno niska izlaznost – samo trećina građana s pravom glasa izašla je na birališta.

Rezultati o izlaznosti najlošiji su kada se analiziraju birači mlađi od 35 godina – čak 80 odsto njih nije izašlo na birališta. Neki analitičari ovde zato govore o svojevrsnom štrajku birača.

Vladajuća Makronova partija „U hodu“ doživela je sinoć pravi debakl u prvom krugu regionalnih izbora jer nije uspela da dosegne minimum potreban da se plasira u drugi krug. Čak pet ministara iz vlade kandidovali su se na regionalnim izborima, ali nijedan nije uspeo da se plasira u drugi krug. Francuski mediji ocenjuju ovaj rezultat kao „udarac Makronu“.

2021-French-Regional-Elections-Round-1

Raspored političkih snaga posle prvog kruga regionalnih izbora u Francuskoj

Promene uoči predsedničkih izbora

Krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje (nekadašnji Nacionalni front) uspela je da uđe u drugi krug ali sa znatno slabijim rezultatima od očekivanih: kandidati ove partije izbili su na prvo mesto samo u jednom regionu na jugoistoku zemlje, umesto u šest, kako su planirali i jedino tu imaju šanse da možda osvoje vlast.

Tradicionalne partije desnog i levog centra, pokazale su prve znake oživljavanja posle debakla na predsedničkim i parlamentarnim izborima pre pet godina. Desni centar Republikanci vodi za sada u 6 regiona ali ima šanse da u drugom krugu poboljša svoj rezultat što bi značilo da se situacija nije pogoršala u odnosu na prošle regionalne izbore 2015. godine.

Skoro identičnu situaciju ima levi centar – socijalisti su na čelu u pet regiona. Udružili su se sa zelenima i ovo je prvi znak povratka stranke koja je skoro izbrisana iz političkog  života.

Ovi izbori značajni su jer govore o promenama u političkom pejzažu Francuske osam meseci uoči izbora za predsednika i za parlament države.

Pre pet godina Makronova centristička stranka „U hodu“ srušila je tradiconalne partije desnog i levog centra, obećavajući modernizaciju države. Makron se zato u drugom krugu predsedničkih izbora našao u konkurenciji sa liderkom krajnje desnice Marinom Lepen kao jedinim rivalom. Tako je Emanuel Makron dobio podršku svih koji su bili protiv krajnje desnice, a koji inače ne bi glasali za njega - i postao predsednik.

Bilo je znakova da Makron namerava da primeni istu šemu i na sledećim predsedničkim izborima. Jučerašnji rezultati nagoveštavaju promene – oporavak desnog centra sa levim centrom – socijalisti se vraćaju u politički život ojačani savezom sa ekološkom strankom.

fra-izbori-LeMonde

Naslovna strana Monda: ravnodušna Francuska, samo jedna trećina birača izašla na glasanje

Birači ne vide korist od izbora

Rezultati prvog kruga  regionalnih izbora stavljaju veliki znak pitanja na sva predvidjanja jer se dogodilo ono što je malo ko predvideo i pored bezbrojnih analiza javnog mnenja i mišljenja bezbrojnih eksperata.

Ferderik Dabi iz instituta za istraživanja javnog mnenja Ifop smatra da je jučerašnje glasanje pokazalo da oni koji protestuju više ne glasaju za krajnju desnicu– već bojkotuju birališta.

„Ovo glasanje je srušilo sve dosadašnje orjentire“, ocenio je on u intervjuu za Le Figaro, naglašavajući da sada ne mogu da se izvuku nikakvi zaključi kada je reč o odnosima političke moći na predstojećim predsedničkim i parlamentarnim izborima iduće godine.

Dabi smatra da je jedan od uzroka rekordno niske izlaznosti činjenica da regionalne vlasti nemaju dovoljno uticaja na odluke koje se tiču bezbednosti. Upravo je tema bezbednosti bila u središtu regionalnih kampanja kako krajnje desnice tako i vladajuće partije „U hodu“.

Kao drugi razlog bezvoljnosti birača, Dabi navodi da mnogi građani misle da je sve u ovim izborima „taština i da od njih nema nikakve koristi“.

 

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...