SAD pozivaju na obustavu planova za uvođenje digitalnih poreza

M.L.

Dogovor o oporezivanju velikih svetskih internet firmi, koje sedište imaju u SAD, navodno, treba da se pronađe u okviru OECD. Oštra američka pretnja Francuskoj
(foto, Američki ministar finansija Stiven Mnučin)

Američki ministar finansija Stiven Mnučin (Steven Mnuchin) pozvao je juče sve zemlje koje planiraju uvođenje takozvanog digitalnog poreza, da odustanu od toga i tako omoguće da se u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD)  potraži međunarodno rešenje – sporazum za ovaj problem.

Mnučin je, kako javlja Rojters, istakao bojazni SAD da će digitalni porez biti ubiran od prihoda, a ne od profita. Ministarstvo je juče o ovom dopisu informisalo Rojters.

gafa

Najpoznatije "digitalne gigante" zajednički, skraćeno nazivaju GAFA: Gugl, Epl, Fejsbuk i Amazon

Američka vlada je ove nedelje saopštila da bi mogla uvesti dodatne carine  na francusku robu u obimu od 2,4 milijarde dolara kao odgovor na uvođenje u ovoj zemlji takozvanog digitalnog poreza. Vašington ovaj porez smatra za diskriminaciju prema firama sa sedištem u SAD.

Francuski digitalni porez, uveden sredinom ove godine, ima stopu od tri posto i tiče se stranih firmi koje imaju u Francuskoj veće godišnje prihode od 25 miliona evra a svetske od 750 miliona, i važi od početka ove godine. 

U Češkoj je ovih dana utvrđen predlog ovakvog zakona ali sa stopom od čak sedam posto, koji bi uskoro trebalo da donese parlament. Donošenje ovakvih zakona  planira se i u još nekoliko evropskih zemalja.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...