Skupština Saveta Evrope podržala prijem Kosova

Nataša Jokić, Strazbur

Parlamentarna skupština Saveta Evrope podržala prijem Kosova. Prema proceduri, sada će uputiti preporuku za prijem Prištine Komitetu ministara spoljnih poslova koji koji će doneti konačnu odluku da li osnivanje zajednice srpskih opština treba da bude uslov za prijem i da li teritorija koja nije država, niti članica UN može da bude primljena
(Strazbur, 16.04.2024 - debata u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) povodom predloga da Kosovo postane član SE: Dora Bakojani, predlagač)

Poslanici iz 46 zemalja na plenarnom zasedanju u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) u Strazburu podržali su prijem Prištine u ovu najstariju panevropsku organizaciju. 

Posle rasprave o izveštaju grčke poslanice Dore Bakojani, u kome se predlaže da Priština bude primljena u Savet Evrope, od ukupno 171 poslanika, “za“ je glasao 131 poslanik, “protiv“ je bilo 29, a njih 11 je bilo suzdržano.

bakojani-usvajanje-SE-s

Strazbur, 16.04.2024 -Dora Bakojani u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) povodom predloga da Kosovo postane član SE

Dosad neviđeni postupak

Prema proceduri, PSSE uputiće sada preporuku za prijem Prištine Komitetu ministara spoljnih poslova koji je izvršno telo Saveta Evrope i koji će doneti konačnu odluku.

Za donošenje odluke Komiteta ministara spoljnih poslova biće potrebna dvotrećinska većina ministara ili ambasadora koji ih predstavljaju i koji su prisutni u trenutku glasanja.

Naredni sastanak Komiteta ministara održaće se 16. i 17. maja ovde u Strazburu.

Ukoliko se Komitet ministara tada ili na nekom od narednih sastanaka izjasni za prijem Prištine u Savet Evrope, bilo bi to prvi put u istoriji ove organizacije da odluka o prijemu nove članice nije donesena jednoglasno.

Takođe, bilo bi to prvi put da se u organizaciju prima teritorija koja nije članica UN i koja je samo-proglasila otcepljenje od jedne zemlje koja jeste članica Saveta Evrope, najstarije panevropske organizacije, osnovane posle Drugog svetskog rata da nadzire poštovanje ljudskih prava i pravne države.

parlam-skupst-SE-s

Strazbur, 16.04.2024 – U Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) povodom predloga da Kosovo postane član SE, “za“ je glasao 131, od od ukupno 171 poslanika

Ko je „nečastan“?

Otvarajući poslaničku raspravu, koja je uglavnom protekla u korektnoj atmosferi, izvestilac, grčka poslanica Dora Bakojani istakla je – između ostalog - da je bila meta kritika i ličnih napada. Zatražila je od onih koji nisu priznali Kosovo “da budu časni“ jer njihove primedbe i suprotstavljanje, kako je rekla, proizilaze iz njihove specifične situacije, razlog nije to što Kosovo ne bi ispunjavalo uslove za članstvo.

Bakojani je rekla da, ukoliko Kosovo uđe u Savet Evrope – “sve  ilegalne eksproprijacije moći će da se nađu kao predmet pred Evropskim sudom za ljudska prava koji je institucija Saveta Evrope.

Što se tiče obaveze Prištine da ustanovi asocijaciju srpskih opština Bakojani je ostala pri stavu da ova obaveza treba da se sprovede ali da ona ne može da bude uslov za prijem Prištine u Savet Evrope.

U poslaničkoj raspravi skoro svi zagovornici prijema Prištine uglavnom su ponovljali ova obrazloženja Bakojanijeve često, poput poslanika Luzluma Paše iz Albanije, dodajući da je prijem Prištine zato u interesu Srba, takođe.

Socijalista Kimo Kiljunen iz Finske rekao, na primer:

“Mi smo za ovaj izveštaj. Ne glasam za Kosovo kao državu već za ljude koji tamo žive i za njihova prava“.

Poslanica Nerea Ahedo iz Španije, inače članica nacionalističke baskijske partije, išla je još dalje rekavši da se zalaže za pravo svih na samoopredeljenje mirnim putem i da ne zna zašto Španija nije priznala Kosovo “kada je jasno da ono ne krši ljudska prava“.

Nemačka briga za ljudska prava

Jedan od najborbenijih učesnika u raspravi i zagovornika prijema Prištine bio je predsednik političke grupe socijalista u PSSE, nemački poslanik Frank Švabe.

“Mi nismo Savet bezbednosti SB UN i naša uloga nije da priznamo ili ne priznamo jednu državu već je naše da učinimo da se ljudskih prava i pravna država poštuju svugde u Evropi“, rekao je Švabe, povodom primedbi da Kosovo nije država i nije članica UN, a da član 4 statuta Saveta Evrope precizira da u ovu organizaciju mogu da budu primljene “sve evropske države“ kao što to, uostalom, navodi i Bakojani u svom izveštaju.

Blerina  Gylameti iz Albanija, iz grupe desnog centra Narodne evropske partije ocenila je da “ovde nije reč samo o prijemu Kosova već o priznavanju napredovanja ove države“. Po njoj, „u kontekstu rata u Ukrajini, podrška prijemu Kosova je ujedno podrška stabilizaciji na Balkanu“. 

Gaženje međunarodnog prava

Biljana Pantić Pilja predsednica skupštinske delegacije Srbije rekla je da će se istorija sećati Dore Bakojani kao nekoga ko je pogazio međunarodno pravo, omogućavajući prijem Kosovu bez respekta procedure.

“Ako pustite Kosovo da uđe u Savet Evrope, a da pre toga ne osnuje zajednicu srpskih opština, onda ta asocijacija nikada neće ni biti stvorena“, rekla je, dodajući da su to ranije reči upravo Dore Bakojani koje ona samo citira.

“Vi ste sami to rekli, citiram Vas. Pokazali ste da ste licemerni i nedostaje vam intergritet. Samo države mogu da pristupe SE. Zašto ne govorite o pravima Srba? Oko 40 odsto Srba je već napustilo Kosovo, agresije na Srbe su tamo svakodnevne i hapšenja“, rekla je Pantić – Pilja. 

“Otvorili ste Pandorinu kutiju, Vama suverenitet i integritet ništa ne znače!“, dodala je ona.

Poslanica Maja Vukićević iz Crne Gore rekla je da u istoriji SE nikada nije postojao slučaj prijema osporavane teritorije.

“Postoji opasnost da se ovo vrati kao bumerang. Nadam se da će Komitet ministara doneti odgovornu odluku. Želim svima koji žive na Kosovu dobrobit u svakom slučaju“, dodala je ona.

Branislav Borenović, poslanik iz Bosne i Hercegovine obratio se poslanicima rekavši “Zamislite da jedan deo vaše zemlje hoće da se odvoji protiv vaše želje. Prijem Kosova je primer rušenja međunarodnog prava. /…/ Da li vi šaljete poruku Kataloniji raznim regionima u Ukrajini, u Bosni, Kipru … jednog dana ćemo videti koje su posledice ovog akta. Bez saglasnosti Srbije neprihvatljivo je da Kosovo bude primljeno u Savet Evrope“ , ocenio je on.

Laži i pretnje sa podrškom većine Evropljana

Poslanik iz Prištine Enis Kervan zahvalio je Bakojanijevoj i svima koji su podržali prijem Kosova u Savet Evrope. Naglasio je da Priština angažovana da štiti manjine i da su zakonodavsto i ustav Kosova u skladu sa normama Saveta Evrope.

“Pozivam da vas glasate za prijem Kosova. To je korak ka životu. Sud za ljudska prava je uvek bio sklonište za manjine“, rekao je Kervan, naglašavajući da je i sam pripadnik manjinske zajednice na Kosovu. 

Od 46 država-članica Saveta Evrope, njih 12 nije priznalo nezavisnost i državnost Prištine.

U izveštaju Bakojani, od njih se ne traži da je sada priznaju, ali se traži da poštuju odluku o prijemu Prištine u Savet Evrope kada ona bude definitivno donesena. Takođe, u izveštaju Bakojani se traži da “kada Kosovo bude primljeno u Savet Evrope bude okončana politika neutralnosti Saveta Evrope prema statusu Kosova“.

Obrazloženja članova poslaničke delegacije Srbije, pogotovu Elvire Kovač iz Saveza vojvođanskih Mađara, koja je u jednom trenutku ušla u polemičku razmenu sa Frankom Švabom – nisu dobila podršku. Amandmani poslanika iz skupštinske delegacije Srbije kojima se tražilo brisanje ovih paragrafa – odbijeni su.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...