RUSIJA: ISPALJENA NOVA INTERKONTINENTALNA RAKETA

ML

Raketa je ispaljena u okviru državnih programa testiranja budućih raketnih sistema, kao i onih koji su u upotrebi, u doba visoke napetosti sa Zapadom zbog rata u Ukrajini
(ilustracija, Start rakete na poligonu Kapust Jar, https://rutube.ru/video/e9c6304ea4dddc829987996553f24105/ )

Ministarstvo Rusije za odbranu saopštio je preksinoć da je u petak uspešno ispaljena probna balistička raketu u raketnom centru Kapust Jar u južnoj Astrahanskj oblasti. Objavljene su i fotografije sa ispaljivanja ali nije precizirano o kojem tipu rakete se radi.

Na videu je, kako javlja Rojters, nekoliko snimaka sa ispaljivanja iz mobilnog podzemnog raketnog sistema. Stanovnici Astrahanske, Dagestanske i Volgogradske oblasti našli su na zemlji neobične bele tragove. Oni, prema vesti sa društvenih mreža, na kojima se šire ovi snimci, nisu bili prethodno obavešteni o ispaljivanju rakete. Zbog toga su ove pojave na nebu preplašile su mnoge ljude.

Raketa je ispaljena u okviru državnih programa testiranja budućih raketnih sistema, kao i onih koji su u upotrebi, u doba visoke napetosti sa Zapadom zbog rata u Ukrajini.

"Ciljevi starta su bili u punom obimu ispunjeni", dodalo je Ministarsvo bez drugih detalja.

Prema nekim, zasad nepotvrđenim informacijama, radi se od raketi RS-24 Jars. Ta raketa je prethodno bila testirana početkom marta u državnom probnom kosmodromu Pleseck. Međukontinentalna balistická raketa RS-24 Jars ima dolet od 12.000 kilometara, a može nositi nekoliko glava. U naoružanju ruskih pružanih snaga je od 2011.

U kompleksu Kapustin Jar Rusi su testirali međukontinentalnu baističku raketu i lane, takođe, 12.aprila. I tada je saopšteno da je test u Astrahanskoj oblasti bio uspešan jer je "raketa pogodila simulirani cilj u Kazahstanu".  

Rusija je krajem lanjskog januara prekinula svoje učešće u ugovoru Novi START koji ograničava broj nuklearnih raketa. Osim toga, ruske vlasti su razmestile taktičke nuklearna rakete u susednoj Belorusiji. Ruski predsednik Vladimir Putin je još ranije upozorio zemlje NATO da rizikuju nuklearni konflikt, ukoliko pošalju svoje vojnike u Ukrajinu.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...