VOJSKA KOSOVA BEZ ORLOVA

Nataša Jokić

Kako se priprema nezavisnost: Alijansa namerava da na Kosovu osnuje malu, višenacionalnu vojnu formaciju od oko 3.000 ljudi, lako naoružanih, sa uniformama bez etničkih oznaka i pod strogom kontrolom NATO

Član radne grupe za izradu ustava Kosova Arsim Bajrami rekao je da će se buduća vojska Kosova zvati Bezbednosna snaga Kosova koja će nakon izvesnog vremena biti podložna transformaciji i pretvorena u vojsku Kosova.

O tome kako bi trebalo da izgleda buduća vojska Kosova govori se u izveštaju Intrenešenel krajsis grup (ICG) iz jula 2006. godine. Ova uticajna nevladina organizacija sa proameričkom reputacijom objavila je detaljan plan formiranja vojske Kosova koji se gotovo prekopiran prepoznaje u zaključima samita NATO (Riga, novembar 2006), izveštaju Evropskog Parlamenta o Kosovu (mart 2007) i planu Martija Ahtisarija.


voska.kzk
Vežba počasne jedinice Kosovskog zaštitnog korpusa 6. decembra u Prištini (Fonet)


Raspuštanje Zaštitnog korpusa

Alijansa je još 2006 godine najavila kroz više dokumenata da namerava da rasformira Zaštitni korpus Kosova (KZ) čiju kičmu čine pripadnici OVK i osnuje malu, višenacionalnu vojnu formaciju od oko 3000 ljudi, koji će biti primljeni posle strogog profesionalnog konkursa, lako naoružani, sa uniformama bez etničkih oznaka i pod kontrolom NATO. O nameri NATO da na Kosovu uspostavi malu vojnu odbrambenu formaciju govori se dokumentima samita NATO u Rigi iz novembra 2006 godine.

Kako je pisala albanska štampa na Kosovu, Priština je početkom ove godine bila donekle zabrinuta zbog nagoveštaja da će Zaštitni korpus Kosova biti bitno reformisan, da neće biti naglašena albanska nacionalna dimenzija nove vojske i da će mnogi pripadnici KZ verovatno ostati bez posla. Ovakva perspektiva nije odgovarala očekivanjima Albanaca jer je OVK 1999. godine prihvatila demilitarizaciju pod uslovom da Zaštitni korpus Kosova (ZK) bude osnova za buduću armiju nezavisnog Kosova. Najava da se osniva posebna odbrambena snaga Kosova za koju će biti raspisan konkurs koji neće garantovati prijem svim članovima ZK, mogla bi da znači da NATO želi da stvori vojsku Kosova koju će moći potpuno da kontroliše, "očišćenu" od neposlušnih, ektremnih elemenata bivše gerile povezanih sa organizovanim kriminalom.

Uputstvo Krizne grupe

Detalje koji se tiču "armije Kosova" najavio je u junu prošle godine izveštaj uticajne organizacije Internešenel Krajsis Grup (ICG). U izveštaju se preporučuje da se na Kosovu osnuje institucija vojske koja bi imala 3000 pripradnika. Prijem u ovu profesionalnu formaciju bio bi strog. Ova vojska ne bi imala oklopne jedinice, uniforme bi bile slične pripadnicima američke i evropskih armija. One bi trebalo da budu takve da ničim ne podsećaju na nedavnu prošlost na Kosovu i, kako se naglašava, oznake na tim uniformama trebalo bi da budu "etnički neutralne". Ova i ovakva vojska Kosova bila bi strukturirana, moderna i profesionalna pod komandom NATO i pod njenim nadzorom - kaže izveštaj ICG.

U istom tekstu se navodi da je cilj stvaranje jake države na Kosovu kako bi bilo osigurano da to bude pravna država sa sigurnim granicama, "sposobna da se bori protiv kriminala i korupcije". Jedan od ključnih bezbednosnih elemenata posle nezavisnosti treba da bude "bezbednosna struktura formirana delimično od Zaštitnog korpusa Kosova; ta formacija učestvovala bi u medjunarodnim misijama za očuvanje mira i prvih godina nalazila bi se od strogom kontrolom NATO…", piše u izveštaju ICG. Dodaje se da je Kosovu potrebna armija kako bi zaštitila svoje granice ali da u isto vreme "ona ne treba da predstavlja opasnost za susede".

"U toku dužeg vremenskog perioda NATO treba da zadrži na Kosovu snage za održavanje mira (KFOR) kako bi se ozbezbedila spoljna zaštita teritorije i u nešto manjoj meri kako bi se doprinelo uspostavljanju unutrašnjeg mira. NATO treba da se odupre pritiscima da smanji ove snage a zatim treba da ih povuče uoči pune normalizacije odnosa izmedju nove države i Srbije i ulaska obe države u Partnerstvo za mir u okviru NATO", piše u izveštaju objavljenom u junu 2006 godine.

NATO, EU i Srbija

ICG se izjašnjava protiv demilitarizacije, tvrdeći da bi od toga koristi imale samo razne paramilitarne grupe povezane sa organizovanim kriminalom koje bi ugrozile novu državu. Višenacionalna vojska stvorena reformom Zaštitnog korpusa Kosova, pod kontrolom NATO, po autorima izveštaja predstavlja najbolje rešenje. Ona bi trebalo, preporučuje ICG, da postane operativna oko 2011-2012. godine. Ministarstvo odbrane Kosova trebalo bi da bude osnovano već ove (2006.) godine, kaže se u istoj preporuci. Naglašava se da medjunarodni nadzor treba da obezbedi da ovo ministarstvo vodi računa i o "interesima manjinske grupe stanovništva".

"Saradjujući medjusobno, NATO i EU treba jasno da stave do znanja Srbiji da njen prijem (u ove organizacije) zavisi u mnogome od njenog ponašanja prema Kosovu i posebno od toga da li ohrabruje Srbe na Kosovu da udju u strukture nove države", stoji na kraju istog izveštaja ICG.

Gerilci bez posla

Ove preporuke naišle su, izgleda, na dobar prijem kod drugih medjunarodnih organizacija. Prištinski "Lajm" pisao je početkom ove godine da je je Komitet za ispitivanje sektora unutrašnje bezbednosti na Kosovu (RŠB) predložio da konkurs za vojsku bude otvoren za sve gradjane Kosova, da konkurs bude organizovan pod nadzorom medjunarodne zajednice i da njegovi rezultati treba da odslikavaju etničku strukturu stanovništva na Kosovu. To znači da će bez posla ostati oni pripadnici Zastitnog korpusa koji ne prodju na konkursu.

Isti list prenosi takodje zaključak RŠB u kome se kaže da "ukoliko medjunarodna zajednica odbije da formira vojsku Kosova, vlada Kosova će je formirati sama, a u tom slučaju vojska bi bila pod kontrolom bivših pripadnika OVK". U istom članku "Lajm" citira izjavu Antonija Velša koordinatora RŠB koji kaže da "posle rešenja statusa, Kosovo treba da ima jednu multietničku odbrambenu snagu čije bi pripadnike obučio NATO". Po njemu "bila bi greška pretvarati bivšu gerilu OVK u armiju".

Ovakvu koncepciju podržao je i NATO čiji su predstavnici, u oktobru 2006 godine, prilikom susreta sa Martijem Ahtisarijem raspravljali o stvaranju lako naoružane vojne formacije na Kosovu koja bi bila spremna da učestvuje u medjunarodnim vojnim operacijama. Medjunarodna zajednica bi nadzirala aktivnosti i funkcionisanje ove vojske i mogla da interveniše ako one nisu u skladu sa dogovorenim principima. U teoriji, komandant ove odbrambene snage mogao bi da bude i "nealbanac".


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...