SLAVOLJUB KAČAREVIĆ - ČINJENICE O ČOVEKU

Kakvu to poruku država šalje ostalim novinarima, koji sutra treba da pišu o tajkunima, korupciji i malverzacijama?

Slavoljub Kačarević je jedan od retkih novinara koji ceo svoj radni vek živi od plate, jede novinarski hleb i među kolegama važi za nepotkupljivog. Sada je uhapšen kao da je najveći kriminalac. Kakvu to poruku država šalje ostalim novinarima, koji sutra treba da pišu o tajkunima, korupciji i malverzacijama?

Karijeru je otpočeo kao jedan od najperspektivnijih Politikinih mladih novinara, početkom 80-ih godina prošlog veka. Otpustio ga je, međutim, zbog teksta o Miri Marković današnji generalni direktor javnog servisa.

Svoju nezavisnost i slobodoumlje pokazuje i napuštajući redakciju nedeljnika Intervju, gde je bio pomoćnik glavnog i odgovornog urednika, kada su vlasnici ovog medija postali članovi familije Karić.

U najteže vreme za medije (da li?) prelazi u Glas javnosti, gde je doprineo da ta novina postane demokratsko glasilo – u jednom periodu jedino u Srbiji. Istovremeno vodi štampariju ABC, koja je tada jedina u državi imala hrabrosti da štampa opozicione medije: Naša Borba, Demokratija, Glas javnosti.

Iz Glasa javnosti odlazi 2004. godine i potpuno se razilazi sa vlasnikom ove novine Radisavom Rodićem, zbog neslaganja sa njegovim poslovnim i izdavačkim potezima.

U svojim tekstovima i angažmanom u novinarskim asocijacijama uvek se zalagao za slobodno i nezavisno novinarstvo, kao osnovu demokratskog uređenja društva. To mu je bila i ideja vodilja da se aktivno uključi – kao predstavnik medija – u komisiju koja je raspravljala o novom zakonu o informisanju.

Sada je član Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije (UNS).

Ovo su opštepoznate činjenice. Zna ih i vlast i policija. Realna je bojazan da neko ovakvim potezima pokušava da kompromituje bilo kakvu iole ozbiljnu akciju za suzbijanje kriminala u ovoj zemlji. Jer, ako se hapse čestiti, mogu se hapsiti svi. A onda nikakvih ozbiljnih hapšenja više ne mora biti.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...