Parlamentarna skupština Saveta Evrope danas glasa o zahtevu Kosova za prijem

Nataša Jokić, Strazbur

Prvi put da u ovu organizaciju prijem traži teritorijalna jedinica koja nije članica UN, koja nije priznata kao država od svih članica Saveta Evrope i koja je samo-proglasila otcepljenje od države koja jeste članica Saveta, odnosno od Srbije
(ilustraciaj Sedište Saveta Evrope u Strazburu, foto https://www.coe.int/sr-RS/web/about-us/headquarters-and-offices))

Poslanici iz 46 zemalja članica Saveta Evrope koji ove nedelje plenarno zasedaju u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) danas kasno popodne počeće raspravu i zatim glasati o izveštaju grčke poslanice Dore Bakojani u kome se predlaže da Priština bude primljena u Savet Evrope.

Prema objavljenoj satnici dnevnog reda oko 20 časova večeras trebalo bi da se zna da li je Parlamentarna skupština Saveta Evrope podržala predlog za prijem Prištine. Prema složenim pravilima procedure, delegacija Srbije moći će da zatraži glasanje o kvorumu i, ukoliko dobije podršku, biće neophodno da bar stotinu od ukupno tri stotine poslanika iz 46 zemalja članica Saveta Evrope bude prisutno u sali u trenutku glasanja. Ako ovaj uslov bude ispunjen - biće potrebna dvotrećinska većina da bi predlog bio usvojen. Ukoliko ishod glasanja bude povoljan za Prištinu onda će PSSE uputiti preporuku za njen prijem Komitetu ministara spoljnih poslova koji je izvršno telo Saveta Evrope i donosi konačnu odluku i to dvotrećinskom većinom ministara ili ambasadora koji ih predstavljaju i koji su prisutni u trenutku glasanja.

Pohvale Prištini

Bilo bi to prvi put da se odluka o prijemu nove članice ne donosi jednoglasno kako je to do sada uvek bio slučaj u istoriji Saveta Evrope, najstarije panevropske organizacije, osnovane posle drugog svetskog rata da nadzire poštovanje ljudskih prava i pravne države.

Takođe bilo bi to prvi put da u ovu organizaciju bude primljena teritorijalna jedinica koja nije članica UN, nije priznata kao država od svih članica Saveta Evrope i koja je samo-proglasila otcepljenje od države koja jeste članica Saveta, odnosno od Srbije.

U izveštaju Dore Bakojani kaže se da “Parlamentarna skupština preporučuje Komitetu ministara da pozove Kosovo da postane članica Saveta Evrope pod imenom ‘Kosovo’ “ i da “Kosovu dodeli tri sedišta u Parlamentarnoj skupštini”.

U izveštaju se, između ostalog, navodi da je “Kosovo parlamentarna demokratija koja funkcioniše“ i da bi “prijem u Savet Evrope predstavljao važnu etapu u procesu evropske integracije Kosova“.

Navodi se da “Parlamentarna skupština Saveta Evrope pozdravlja napredak Kosova u domenu ljudskih prava, demokratije i pravne države i pozdravlja napredak koji je ostvarila sadašnja vlada posebno u domenu borbe protiv korupcije uvođenjem građanskog partnerstva za parove istog pola“ u građanskom zakoniku.

Traži se od Prištine da preduzme “važne i konkretne mere kako bi se što pre formirala Asocijacija opština sa srpskom većinom“, ali to u izveštaju nije predstavljeno kao uslov za prijem u Savet Evrope.

Moguće je, kako se nezavnično saznaje, da u kontekstu intenzivnih diplomatskih aktivnosti ovde u Strazburu, amandmanski budu predložene izmene po ovom pitanju.  

Od 46 država-članica Saveta Evrope, njih 12 nisu priznale nezavisnost i državnost Prištine. U izveštaju Bakojani, od njih se ne traži se da je sada priznaju, ali se traži da poštuju odluku o prijemu Prištine u Savet Evrope kada ona bude definitivno donesena.

Politika iznad prava

U izveštaju se kaže da su “eminentni pravnici“ procenjivali jedino da li je pravosudni sistem Kosova usklađen sa normama Saveta Evrope“, ali da se “nisu bavili pitanjem da li Kosovo zadovoljava uslove za prijem u Savet Evrope“ u smislu kako to propisuje član 4 statuta ove organizacije po kome u članstvo može da bude primljena “svaka evropska država“.

Sa stanovišta “eminentnih pravnika“ procena toga da li neko ima status države “zavisi od političke odluke…“, kaže se  u Izveštaju Dore Bakojani i zaključuje da svaka država posebno donosi odluku da li će priznati – kako se navodi - Kosovo kao “evropsku državu“.

Podsetimo, još 2010 poslanici iz Parlamenta Kosova – jedan iz pozicije i jedan iz opozicije -  dobili su pravo da učestvuju u radu komiteta (odbora) PSSE kada je reč o temi koja se tiče Kosova. Tri godine kasnije oni su mogli da prisustvuju sastancima komiteta i u slučajevima kada ih se teme ne tiču direktno. Od 2016. godine oni učestvuju i na plenarnim zasedanjima PSSE, ali bez prava glasa.  

Kosovo je 2012. godine otvorilo konzulat u Strazburu čiji je nezvanični zadatak bio da priprema prijem u Savet Evrope.

U novembru 2013. primljeno je u Evropsku banku za razvoj Saveta Evrope, a u septembru 2014. postalo je član Venecijanske komisije – institucije Saveta Evrope koja se bavi nadzorom funkcionisanja pravne države u državama članicama i zemljama - kandidatima za članstvo. Kosovo od samog početka ima podršku više od dve trećine država članica SE što je dovoljno za prijem u SE.

U maju prošle godine Priština je zvanično uputila zahtev Savetu Evrope za prijem u ovu najstariju panevropsku organizaciju.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...