Višegradska četvorka: Ukrajini mesto u Uniji

M. L.

Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska su za ubrzanu integraciju Ukrajine u EU, posebno za što brže uvođenje režima bez viza
(foto, na skupu V4, premijeri: Robert Fico, Slovačka, Volodimir Hrojsman, Ukrajina, Beata Šidlo , Poljska, Viktor Orban, Mađarska i Bohuslav Sobotka, Češka)

Zemlje tzv Višegradske četvorke (V4 - Češka, Poljska, Slovačka i Mađarska) podržavaju Ukrajinu u pibližavanju Evropskoj uniji. To su, kako javlja češka agencija ČTK, premijeri ovih zemalja istakli u prošli utorak na sastanku s ukrajinskim predsednikom vlade Volodimirom (Volodomyr) Hrojsmanom, organizovanom tokom Ekonomskog formuma koji se, tradicionalno, početkom septembra održava u poljskom gradu Krinica (Krynica) na kome ove godine učestvuje oko tri hiljade gostiju iz šezdesetak zemalja sveta.

"Očekujemo ubrzanu ratifikaciju sporazuma o udruživanju, a naše zemlje treba da još više zbliži i bezvizni rezim koji će ubrzati integraciju u evropske strukture", istakao je posle sastanka ukrajinski premijer.

"Ukrajini, kao srednjevropskoj zemlji, je mesto u EU",  izjavio je mađarski premnijer Viktor Orban koji upozorava da se EU sada previše usredsređuje na unutrašnje probleme tako da nema dovoljno podrške za zbližavanje sa Ukrajinom.

Češki premijer Bohuslav Sobotka je, međutim, rezervisaniji kada je u pitanju članstvo Ukrajine u EU. Kijev, prema njemu, "čeka dugi put na implementaciji potrebnih reformi", rekao je on, nudeći Ukrajini iskustva iz svoje zemlje i ostalih zemalja V4 u transformacinom procesu koji prethodi ulasku u EU.

Višegradska grupa nudi pomoć Ukrajini, na primer, preko zajedničkih multilateralnih i bilateralnih razvojnih projekata, kazala je poljska premijerka Beata Šidlo (Szydlo). Glavna tačka njihovog interesa jeste Zakarpatska oblast na zapadu Ukrajine koja se graniči s Poljskom, Slovačkom i Mađarskom, a između Prvog i Drugog svetskog rata pripadala je Čehoslovačkoj.

"Povezuje nas naročito energetska politika i energetska bezbednost", dodala je ona.

Prema slovačkom premijeru Robertu Ficu, EU na sme dopustiti realizaciju takvih projekta koji bi ugrozili egzistenciju postojećih gasovoda iz Rusije i Evrope.

"Tranzit plina preko Ukrajine i Slovačke u Evropu, ne bi smeo da bude ugrožen", ukazao je on, aludirajući ocito na planirani gasovod Nordstrim 2 (Norsdtream 2) koji bi trebalo da dnom Baltičkog mora transportuje plin iz Rusije u Nemačku.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...