EU: PRVI KORAK U NOVOJ POLITICI PREMA IMIGRACIJI IDE PREKO EGIPTA

M.L.

Odobrena prva milijarda, od ukupno planiranih pet milijardi evra kredita
(ilustracija, Kairo, glavni grad Egipta, foto https://en.wikipedia.org/wiki/Cairo#/media/File:Cairo_From_Tower_(cropped).jpg)

Evropska unija (EU) odobrila je milijardu evra finansijske pomoći Egiptu s ciljem da podrži tamošnju ekonomiju i na taj način doprinese smanjivanju broja imigranata koji ih je sve više, a najviše dolaze iz ili preko ovog regiona. To je tokom vikenda saopštio Savet Evropske unije, ističući da je to samo prvi deo od ukupno 7,4 milijarde evra što je dogovoreno sa vladom ove najveće arapske zemlje u martu ove godine.

"Cilj pomoći je da se popravi sve teža makrofinansijska situacija ove zemlje posle izbijanja rata u Gazi i napada Huta u Crvenom moru, kao i rata u Ukrajini", dodaje se u saopštenju.

Ova milijarda je prvi deo zajma od pet milijardi evra, drugi deo treba da odobri Evropski parlament. Ostatak od 1,8 milijarde iz obećanog paketa pomoći čine investicije i grant od 600 miliona evra, od čega 200 miliona ide direktno na izdatke u vezi sa imgracijom.

Egipatski organi su, zbog rekordne inflacije u njihovoj zemlji, osim sporazuma sa EU, raširili program zajmova od Međunarodnog monetarnog fonda i zaključili novi sporazum sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima o investicijama i oštro devalvirali egipatsku funtu.

EU nastoji da ojača egipatsku ekonomiju zbog bojazni od nestabilnosti u ovoj 106-milionskoj zemlji, koja leži u tesnoj blizini nestabilnog Blisko-istočnog regiona. Egipatsko Sinajsko poluostvrvo se graniči se Pojasom Gaze, gde se nastavlja rat izmedju Izraela i palestinskog pokreta Hamas u čemu Egipat igra značajnu diplomatsku ulogu. Na jugu se graniči sa Sudanom, gde su borbe između armije i poluvojnih “Jedinica brze podrške” izazvale dosad najveću iseljeničku krizu u istoriji. Evropski organi poslednjih meseci su registrovali porast migracije Egipćana preko Libije i ostrva Krit i Gavdos.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...