Moskva i Vašington u zamci vremena

Petar Popović

Sjedinjene Države i Rusija imaju još oko godinu za produžavanje važnosti “papira” čiji rok ističe 5. februara 2021. Putin ne otpisuje ostanak Donalda Trampa u Beloj kući. Kijevu preostaje unutar ukrajinski dijalog s Donbasom, zastupa Kremlj
(Moscow, 19.12.2019 - predsednik Rusije Vladimir Putin na godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi)

Rusija je spremna da “sada” potpiše novi sporazum o strateškom nuklearnom oružju, međutim, nema istovetne spremnosti SAD da se to učini – izjavio je Vladimir Putin, četiri sata govoreći u četvrtak o pretežno tekućim i razvojnim problemima Rusije, međutim, u manjoj meri i o spoljnoj politici.

“Da to pismo dobijemo sutra, spremni smo da potpišemo i pošaljemo ga nazad u Vašington. Ali do danas, nije bilo odgovora na bilo koju od naših sugestija”, izjavio je Putin.

“Bez novog sporazuma START, nema ničeg što bi ograničilo trku u naoružavanju. To je po mom mišljenju rđavo”, rekao je predsednik, govoreći “forumu” od oko dve hiljade zastupnika ruske, a u manjem broju i inostrane štampe, na konferenciji uobičajenoj krajem svake godine.

Veliki broj saradnika ruskih najrazličitijih listova, u pretežno dalekim mestima, čeka ovu priliku krajem godine, da šefu države postavi pitanje važno za udaljeni kraj.

Od zastupnika strane štampe, Putin je uz ostalo pitan i da li bi Moskva pristupila novom sporazumu o oružju. Vašington i Moskva imaju još oko godinu dana vremena za takvu odluku, pošto važeći “papir” ističe 5. februara 2021.

putin-novinari

Moscow, 19.12.2019 - predsednik Rusije Vladimir Putin na godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi

Impičment Trampu isfabrikovana stvar

Govoreći o SAD, šef Rusije je primetio da je pitanje u kom se pominje predsednik Amerike intonirano kao da je povlačenje Donalda Trampa gotova stvar.

Putin, nije širio temu, međutim, nije tog mišljenja.

“Ja nisam baš siguran da je to tako”, rekao je. “Proces (impičemta) vodi kroz Senat, gde republikanci, koliko znam, imaju većinu... Ne liči da će oni želeti da uklone sa dužnosti predstavnika njihove partije, na osnovu nečeg što je, po mom mišljenju, potpuno isfabrikovani razlog”, rekao je Putin.

“To je samo produžetak domaće političke borbe, i partija koja je izgubila izbore, nastoji da postigne rezultat drugim sredstvima. Najpre, optužujući Trampa za konspiraciju s Rusijom a onda, kada je ispalo da konspiracije nema, sada pritiskom na Ukrajinu.”

putin-novinari-3

Vladimir Putin u razgovoru sa novinarima u Moskvi, 19. decembra 2019.

U Libiji, i sa akterima i sa sekundantima

U odgovorima dalje, Putin je potvrdio da je u Libiji “Rusija u kontaktu sa (premijerom Libije Favezom) al-Serajom i sa (komandantom istočne Libije Halifom) Haftarom”. Međutim, šef Rusije je rekao da je Moskva u kontaktu i sa “sekundantima” u unutrašnjem duelu.

“Mi takođe postojano održavamo dijalog sa našim partnerima, uključujući Tursku, Evropu i druge zemlje”, izjavio je šef Rusije.

“Po našem mišljenju, najbolji ishod bi bio da se postigne jedan sporazum dve strane u sukobu, koji bi vodio okončanju vojnih aktivnosti i ustanovljavanju ko vlada zemljom, kako, i uz koje odgovornosti”, rekao je.

Tema su bili Ukrajina i Donbas, takođe. Sudbina procesa Minsk.

Predsednik Rusije se založio za direktni radni kontakt Kijeva sa pokrajinama na istoku.

“Neophodan je direktan dijalog o Donbasu. To nedostaje”, rekao je. Putin je odbacio ideju “dorade” Sporazuma Minsk.

“Ako se krene s revizijom Sporazuma iz Minska, onda je to potpuni slepi sokak”, smatra državni šef Rusije.

putin-novinari-moskva-4

Putin pred novinarima u Moskvi u četvrtak

I “tok” kroz Ukrajinu, takođe

Šef Kremlja je izjavio da je Rusija, inače, za produžetak transporta ruskog prirodnog gasa kroz Ukrajinu. Bez obzira na završetak gasovoda Severni tok 2 i Turski tok.

Službeni predstavnici Rusije, Ukrajine i EU raspravljaju o toj mogućnosti u Berlinu. Važeći sporazum Moskve i Kijeva o tranzitu ističe krajem decembra.

“To je vrlo teška i osetljiva tema. Mi bismo voleli da rešimo taj problem”, izjavio je Putin. “Tražićemo rešenje, prihvatljivo za sve strane, uključujući i Ukrajinu. Bez obzira na izgradnju inftrastrukture, kao Severni tok 1, Severni tok 2 i Turski tok, zadržaćemo i tranzit gasa kroz Ukrajinu”, rekao je.

Najzeleniji energetski sistem

Moskva je potpisnik Sporazuma o klimi zaključenog u Parizu, i upitan direktno, šef Kremlja je iscrpno prikazao nastojanje zemlje da odgovori preuzetim obavezama.

“Mi imamo najzeleniji energetski sistem na svetu. Kreirane su nove industrije, tečni prirodni gas, hidro-energija... Oni, koji veruju da mi živimo na starim resursima, u velikoj su zabludi.”

Ipak, “niko ne zna poreklo globalne klimatske promene”.

“Mi znamo da je u istoriji naše planete bilo perioda otopljavanja i zahlađenja i da to može zavisiti od procesa u vasioni. Jedan mali ugao, u odnosu na osu rotacije Zemlje, ili orbitu oko Sunca, u stanju je da planetu gurne u ozbiljne klimatske promene”, rekao je Putin.

Ništa više nije isto

Gro Putinovih odgovora ticao se ipak ruske unutrašnje situacije.

Šef Kremlja je izjavio da nije protiv “manjih ustavnih korekcija”, u interesu jačanja uticaja partija u Dumi.

Upitan o prilici u kojoj bi žena stala na mesto predsednika Rusije, sadašnji predsednik Rusije pokazao se predusretljivim u odnosu na ideju. Zašto da ne?

“Sa stanovišta menadžment sposobnosti i odgovornosti, nema razlike u zahtevima (funkcije) u odnosu na pol. Glavna stvar su kompetentnost i pristojnost. Žene donose ženski princip u politiku, manje agresije, i ja mislim da će se to tražiti (u budućnosti)”, izjasnio se Vladimir Putin.

Šef Kremlja je “poželeo da nekoliko reči kaže i onima koji veruju da se (u Rusiji) ništa nije promenilo”.

“Prvo, 75 odsto produkcionog kapaciteta prerađivačke industrije kreirano je od godine 2000. Prosečna starost mašina i opreme u prerađivačkoj industriji je 12 godina. Znate li šta to znači?,” upitao je predsednik. “To pokazuje šta je urađeno u poslednjim dekadama. Međutim, ima mnogo više.

Pomenuli ste aerodrome. Tri nova aerodroma sa 45 pista su izgrađena. U transportu uopšte, 12 novih železničkih stanica. Desetine ih je modernizovano. Broj federalnih auto-puteva je udvostručen. Udvostručen!”, naglasio je.

“Verujem da je bilo nekih 38 hiljada kilometara puteva, sada je više od 80 hiljada kilometara...”

Najveći izvoznik pšenice

Šef Kremlja pomenuo je poljoprivredu, “izvanredan primer”.

Još ima starijih, koji pamte da je Sovjetski Savez... kupovao pšenicu.

“Bili smo najveći uvoznik. Dopustite da podsetim da je Rusija danas najveći izvoznik pšenice na globalnom tržištu. Mi smo broj jedan!”

Porast poljoprivredne proizvodnje je 46 odsto, naveo je Putin.

“Prodali smo za 24 milijarde dolara poljoprivrednih proizvoda, ne samo pšenice koja nam je glavni izvor stranog prihoda u poljoprivredi, nego i stočne produkcije, uključujući živinsko i svinjsko i slično.”

Pretovarni kapacitet luka, udvostručen je, na preko milijardu i 100 miliona tona.

Oko 600 novih rudnih depozita je ustanovljeno, uključujući 57 ove godine. O svakoj industrijskoj grani se može govoriti slično.

“Uzgred, tu smo u prednosti u borbi protiv klimatskih promena, jer zahvaljujući nuklearnoj, i hidro-energiji i gasu, imamo najzeleniju energetsku strukturu na svetu.”

Greše “oni koji veruju da mi koristimo samo resurse i kapacitete koje smo nasledili”, izjavio je Vladimir Putin novinarima Rusije.

Verne i neverne Tome

Istog dana, rusko javno mišljenje ispitano od Levada centra, upućuje da 49 odsto Rusa smatra da se “stvari u Rusiji kreću pravim pravcem”. Njih 43 odsto misli pravac nije taj pravi.

Od svih upitanih, procenat od 68 odsto odobrava rad predsednika Putina, objavio je u četvrtak ruski Komersant.

Utvrđeni postotak je nepromenjen u odnosu na prethodni, ranije.

Rad Putina “ne odobrava” 31 odsto upitanih. Rad predsednika vlade, Dmitrija Medvedeva, “ne odobrava” 61 odsto anketiranih. A zadovoljno je njegovim radom 38 odsto upitanih.

U odnosu na obe ličnosti, značajno slabiji je ugled Dume, sa 57 odsto onih koji o predstavničkom telu misle loše i 40 procenata drugih, koji nemaju šta da zamere.

Svaki drugi Rus kaže, zadovoljan je time kako živi. Međutim, svaki drugi je i uznemiren... neizvesnošću koju mu obećava budućnost. Rusija, pred jelkom Nove 2020.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...