Kongres usvojio stvaranje američkih svemirskih vojnih snaga

M.L.

Tramp na ovaj način "ispunjava obećanje da će očuvati vodeću ulogu Amerike u kosmosu"
(foto, američki predsednik Donald Tramp u vojnoj akademiji Vest point objašnjava kadetima prošlog leta svoj plan za osnivanje svemirskih snaga)

Američki kongres usvojio je danas stvaranje američkih svemirskih vojnih snaga. Prošle sedmice je paket zakona o osnivanju šestog roda vojske SAD usvojio Senat. Prema nemačkoj agenciji DPA, radi se o"uspehu predsednika Trampa koji je osnivanje svemirskih snaga (Space Force) inicirao i obećao da će štititi američke interese u kosmosu".

Potpredsednik Majk Pens (Mike Pence) je u debati u Kongresu stvaranje ovih snaga označio za "ogroman korak za SAD".

Svemirske snage biće, uz kopnenu vojsku, mornaricu, vazdušne snage, marinsku pešadiju i obalsku stražu, šesti rod američke vojske. To je prvi novi rod američke vojske posle 1947. kada je u okviru armije nastao samostali rod avijacije odnosno vazdušnih snaga.

Zadatak svemirskih snaga jeste da organizuju i vode operacije u svemiru, ubrzavaju tehnički napredak i nalaze efektivnije načine odbrane američkih letilica i uredjaja u kosmosu, medju njima i širokih grupacija satelita koji služe američkim snagama u navigaciji, vezama i istraživanjima. Prema agenciji AP, na ovaj način Trampova adminstracija reaguje na rastuće bojazni od toga da bi Kina i Rusija mogle da ruše, oštećuju i čak uništavaju američke satelite.

Zakoni o novom rodu američke vojske ne pretpostavljaju angažovanje novih pripadnika vojske jer bi svi oni dolazili iz redova vazdušnih snaga. Svemirsku komandu SAD Tramp je formirao još krajem avgusta ove godine. Novostvoreni položaj komandanta Svemirskih snaga odnosno operacija (Chief of Space Operations) je podređen civilnom šefu avijacije. Komandanta Svemirskih snaga predlagaće predsednik a potvrđivaće ga Senat.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...