Postignut novi dogovor o bregzitu: Šta će odlučiti britanski parlament?

Nataša Jokić, Strazbur

Postignuti dogovor trebalo bi da stupi na snagu posle isteka prelaznog perioda krajem 2020. godine. Naravno, uz uslov da britanski parlament u subotu prihvati dogovor
(foto, Boris Džonson i Mišel Barnie)

U trenutku kada su svi izgubili nadu, u Briselu je uoči početka samita EU postignut dogovor o bregzitu - načinu izlaska Velike Britanije iz Evropske unije do 31 oktobra.

Premijer Džonson je izjavio da je postignut izvanredan novi dogovor. Odlazeći predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je izjavio da kada postoji volja postoji i dogovor.

Na redu su britanski i evropski parlament

Sada ostaje da britanski parlament podrži ovaj dogovor. Ukoliko bi britanski parlament podržao dogovor, trebalo bi da ga zatim podrži i Evropski parlament posle čega on treba da postane deo britanskog zakonodavstva.

Nije, međutim, nimalo izvesno da će britanski parlament podržati upravo postignuti dogovor. Unionistička Demokratska partija Severne Irske (DUP) neće podržati plan koji je Džonson postigao u Briselu. Reč je o maloj, ultrakonzervativnoj partiji koja ima samo 10 poslanika u Parlamentu.

Ova stranka nezadovoljna je “rešenjem po carinskom pitanju” koje reguliše protok robe iz Velike Britanije preko britanske provincije Severne Irske u Republiku Irsku koja je deo evropskog zajedničkog tržišta. DUP je koalicioni partner Džonsonovih konzervativaca koji su, međutim, i sami vrlo razjedinjeni po pitanju bregzita. DUP okuplja ultrakonzervativce u Severnoj Irskoj koji se žele ostanak u Velikoj Britaniji i lojalni su Londonu.

Kritike i sa levice i sa desnice

Premijer Džonson nema ni podršku „tvrdih“ zagovornika bregzita među kojima je i Najdžel Faraž koji je, posle vesti o postignutom dogovoru, za BBC ocenio da ono što se u Briselu naziva dogovorom “zapravo i nije bregzit”.

„Nijedan konzervativni premijer ne bi dopustio uspostavljanje granice između (britanske provincije) Severne Irske i republike Irske“, poručio je Faraž Džonsonu.

Kritike stižu i sa levice. Lider laburista Džeremi Korbin poručio je da je upravo postignuti dogovor gori od dogovora koje je postigla bivša premijerka Tereza Mej i koje je britanski parlament u tri navrata odbacio.

Novi plan - liči na stari?

Da li je novi plan toliko nov kako ga predstavljaju Džonsonove pristalice?

Mišel Barnie, šef evropskog pregovaračkog tima objasnio je na konferenciji za štampu da su četiri tačke novog ugovora ključne.

Prva je, da se u novom ugovoru eksplicitno kaže da Severna Irska ostaje deo teritorije Velike Britanije i da će napustiti teritoriju evropske carinske unije. “Irska ostaje vezana za ograničeni broj pravila evropskog tržišta”, dodao je Barnie. Na ulazu u Severnu Irsku biće carinske kontrole robe ali će kontrolni punktovi biti na moru, a ne na kopnu čime se izbegava uspostavljanje “čvrste” kopnene granice.

Drugo – roba će biti kontrolisana na ulazu u Severnu Irsku, a ne na teritoriji Severne Irske kako je EU do sada tražila.

Treće: „Za robu koja bi mogla da uđe na evropsko tržište, odnosno u Republiku Irsku preko britanske provincije Severne Irske – Britanci će primenjivati evropsko pravo“, objasnio je Barnie.

Kao četvrti ključni elemenat dogovora Barnie je naveo dogovor da parlament provincije Severne Irske svake četiri godine glasanjem odlučuje da li želi da nastavi da primenjuje evropska pravila.

Šta je novo u svemu ovome?

Irci bez kontrole?

Najveća prepreka za Evropljane bio je zahtev da se severnoirskom parlamentu pruži mogućnost da jednostrano izađe iz zone evropskih carinskih i trgovinskih pravila sa pravom izjašnjavanja glasanjem svake četiri godine.

Ukoliko bi Parlament Severne Irske odlučio da jednog dana jednostrano napusti evropsko tržište, Evropska unija smatrala je da bi bila kao uhvaćena u zamku. U tom slučaju ona ne bi mogla da kontroliše robu koja ulazi u Republiku Irsku odnosno u evropsku carinsku zonu i evropsko zajedničko tržište. U isto vreme, EU ne bi mogla da uspostavi fizičku granicu između dve Irske.

Barnie je potvrdio novinarima da postignuti dogovor predviđa da, ukoliko parlament Severne Irske jednog dana odluči da napusti evropska pravila, onda počinje period od dve godine „ili duže“ tokom kojih bi se napravila priprema za uspostavljanje tvrde granice između dve Irske.

Suština je ipak ista – bregzit ostaje delimičan i Velika Britanija nije u odnosu na EU potpuno nezavisna na celokupnoj svojoj teritoriji kao, recimo, Švajcarska.

“Ono što je važno to je mir”, rekao je Barnie, aludirajući na činjenicu da je Severna Irska tri decenije bila poprište građanskog rata zbog sukoba između lojalista vernih Londonu i nacionalista koji su težili ujedinjenju sa Severnom Irskom.

Postignuti dogovor trebalo bi da stupi na snagu posle isteka prelaznog perioda krajem 2020. godine. Naravno, uslov za to je da britanski parlament u subotu prihvati dogovor.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...