IPAK NIŠTA OD NATO

T. Nikolić, Glas javnosti

Odlukom Jeremića, Prezentacioni dokument od danas na sajtu MIP. Iz „papira“ definitivno su izbačene „evroatlantske integracije“, zbog čega u redovima demokrata puca po šavovima

BEOGRAD - Ako je verovati izjavi šefa diplomatije Vuka Jeremića i obećanjima koje smo dobili iz njegovog kabineta, već danas ćemo se uvidom u Prezentacioni dokument koji je prekjuče predat Savetu NATO, rešiti svih nedoumica i golim okom uveriti u tajnu njegovog sadržaja, odnosno ima li tamo makar i nagoveštaja članstva Srbije u Alijansi. U famozni „papir“ koji smo „ostavili“ u Briselu, od danas će svi zainteresovani moći da zavire na zvanični sajt Ministarstva spoljnih poslova, a kako smo saznali u krugovima bliskim Nemanjinoj 11, iz rečnika zvaničnog Beograda i definitivno su izbačene „evroatlantske integracije“.

Mada nam je nekolicina vladinih čelnika ukazala da niko o spornom papiru neće smeti ni da zucne, „jer je stvar strogo poverljiva“, Jeremić je po njegovoj predaji , ne trepnuvši izjavio da je on javni, te da će svi moći da se uvere šta u njemu piše. Sudeći po informacijama koje danima „cure“ iz srpske izvršne vlasti, mogućnost članstva Srbije u NATO, na zahtev ministara iz DSS-a izbačena je iz dokumenta. A zbog toga u redovima demokrata, posebno iz kabineta u Birčaninovoj 5, navodno, sevaju varnice. Naime, pošto je Ministarstvo odbrane jedno od koautora prve verzije ovog dokumenta, kako saznajemo u krugovima bliskim vladi, ministar vojni Dragan Šutanovac, najblaže rečeno, nije bio srećan zbog petljanja u njegov posao, odnosno izmene u odnosu na prvobitnu verziju, te se „sa stranačkim kolegama ozbiljno zamerio“.

A to što smo izbegli da se glasno i jasno izjasnimo za članstvo, stručnjaci ocenjuju „nije ništa strašno“.

- Ne moramo da se izjašnjavamo za ili protiv NATO jer to od nas niko ne traži. Pogrešno je verovanje da nas iz Brisela neko vuče za rukav. Možemo nastaviti saradnju sa Alijansom kroz Partnerstvo za mir i u NATO ući onda kad budemo hteli - rekao nam je Zoran Dragišić stručnjak Fakulteta za bezbednost i upozorio da je nametnuta dilema NATO ili Moskva besmislena, jer je Rusija, takođe, u specijalnim odnosima sa Alijansom koji su na znatno višem nivou saradnje od našeg.

Da je pogrešno spominjati opredeljivanje između Moskve i Brisela tvrdi i Miroslav Markićević, član skupštinske delegacije pri Parlamentarnoj skupštini NATO.

- Neće nam škoditi što se nismo izjasnili, a smatram da bismo konačnu odluku o članstvu trebalo da prepustimo građanima na referendumu. A verujem da Rusija neće imati ništa protiv - ukazao je on.


T. Nikolić


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...