Mamutski manevri Rusije na Dalekom istoku

Petar Popović

Najveća vojna vežba Rusije za više od 35 godina, uz pokret hiljada mašina i stotina hiljada vojnika, pod lupom i prijatelja i oponenata Moskve
(Chita, 11.09.2018 - ruski tenkovi na vojnoj vežbi u istočnom Sibiru, najvećoj u poslednje tri decenije)

Uz pokret 300 hiljada vojnika, 1.000 aviona, 36.000 borbenih vozila i čak 80 brodova, Rusija je u utorak ujutro u istočnim krajevima zemlje, blizu granica Kine ali i prema Japanu, u Japanskom, Beringovom i Ohotskom moru, počela najveće ratne manevre za više od 35 godina, navodeći pojedine posmatrače da se upitaju “za kakav rat Moskva vežba i ko razigrava neprijatelja?”, izrazio je tu širu znatiželju nemački Dojče vele.

Odgovor na ovakvo pitanje nije smesta raspoznatljiv, a najmanje može biti lakonski, s obzirom da će se u vežbe “Vastok 2018” koje će trajati do 17. septembra, u kasnijoj fazi uključiti još i 3.200 pripadnika Kineske narodne armije i simboličan broj vojnika Mongolije.

Rusija je rekla da su 24 helikoptera i šest aviona kineskih vazdušnih snaga preleteli u ruske vojne baze, povodom vežbi.

rus-vezba-heliko-

Chita, 11.09.2018 - ruski vojni helikopteri na vojnoj vežbi u istočnom Sibiru, najvećoj u poslednje tri decenije

Poslednji put u vreme Sovjeta

Prethodni manevri sličnih razmera održani su u Zapadnom vojnom okrugu bivšeg Sovjetskog Saveza u vreme Hladnog rata, kodirani kao “Zapad 1981.”

Poslednji ruski manevri “Zapad” izvedeni su prošle, 2017. godine, ali uprkos glasnoj propagandnoj halabuci trabanata SAD uz ruske granice, o tobožnjoj opasnosti za neprijateljske prema Rusiji baltičke enklave, uz učešće malog broja ljudi i vojne tehnike.

Strah, ukoliko ga je kod neprijatelja Rusije bilo, mogao je biti podstaknut pojedinošću da se ispod maske vežbi, godinu ili dve ranije, bio razvio i izveden desant kojim su se Rusi neprimećeno prebacili i osvanuli u Siriji. Međutim, na osnovu međunarodno legitimnog sporazuma s legitimnom vladom Sirije.

rus-vezba-vojnik-

Ruski vojnik na vežbi "Vastok 2018.

Okolnosti bliske ratnim

“Istok 2018” će se narednih dana razviti u prostoru pet ruskih zona za vežbanje, uključujući dalekoistočna mora, navela su svetska glasila, prenoseći podatke koje je dao javnosti ruski resor odbrane.

U utorak, Ministarstvo odbrane je emitovalo prizore “vojnih kamiona transportovanih železnicom, kolone tenkova, oklopnih kola i ratnih lađa u pokretu i helikoptera i borbenih aviona u poletanju”, preneo je iz Moskve Rojters.

Aktivnost je deo prvog stupnja vežbe, prenela je agencija izjavu Ministarstva odbrane.

Pokret uključuje raspoređivanje dodatnih snaga na ruskom Dalekom istoku i koncentraciju mornaričkih snaga, uključujući Severnu i Pacifičku flotu.

“Glavni cilj je da se proveri vojna gotovost za prebacivanje trupa na dugačke distance, da se ispita tesna saradnja pešadije i mornaričkih snaga i da se usavrše komandovanje i procedura kontrole. Kasniji stupnjevi će uključiti isprobavanje i odbrambenog i ofanzivnog scenarija”, preneo je Rojters iz saopštenja ruskog MOD.

“Zamislite 36.000 tenkova i oklopnih kola u pokretu u isto vreme”, opisao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, navodi američki Blumberg. “Sve će se to isprobati u okolnostima koliko je god mogućno bliskim ratu”.

rus-vezba-tenkovi-2

Chita, 11.09.2018 - ruski tenkovi na vojnoj vežbi u istočnom Sibiru

Ima šta da vide i Zapad i Kina

Rojters zapaža da “Vastok 2018” sledi u vreme “naglašene zategnutosti između Zapada i Rusije”, navodeći izjavu NATO pakta da će NATO “vrlo pažljivio posmatrati vežbu, kao i Sjedinjene Države koje su snažno vojnički prisutne u Azijsko-pacifičkom regionu”.

Kina i Rusija jesu održavale vojne vežbe i pre ovog, ali ne u tako zamašnom obimu, navodi zapadna agencija.

Rojters kaže, “Vastok 2018. signalizira tešnju vojnu saradnju, ali takođe šalje i neizgovorenu opomenu Pekingu, da Moskva jeste sposobna i spremna da brani svoj sporadično nastanjeni Daleki istok”.

Si i Putin u Vladivostoku

Lokacija glavnog trening-prostora vežbe – 5.000 kilometara istočno od Moskve, podrazumeva da će “Vastok 2018.” biti pomno praćen od Japana, Severne i Južne Koreje, ali i Kine i Mongolije, iako i njihove armije učestvuju u manevru, kasnije krajem nedelje, primećuje agencija.

“Slučajno ili planski, vežbe koje uključuju više od 1.000 vojnih aviona, dve ruske pomorske flote i sve ruske desantne jedinice – održavaju se dok predsednik Vladimir Putin razgovara s kineskim predsednikom Si Đinpingom u ruskom lučkom gradu Vladivostoku”, zapaža Rojters.

Rojters navodi da su odnosi Moskve i Pekinga dugo bili obeleženi “uzajamnom opreznošću”, s nacionalistima Rusije koji su upozoravali na infiltraciju kineskog uticaja na mineralima bogatom Dalekom istoku.

Ali Rusija se okrenula na istok, prema Kini, pošto je Zapad Moskvu kaznio sankcijama povodom Krima, i trgovina dva suseda, koje deli 4.200 kilometara duga granica, je otada procvetala.  

putin-si-restoran-vladiv-

Vladivostok, 11.09.2018 - predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping u restoranu, na marginama  Istočnog ekonomskog foruma (Eastern Economic Forum) u Vladivostoku

Rusija, Kina, SAD 

Pojedini eksperti vide ratne igre kao poruku Vašingtonu, s kojim i Moskva i Peking imaju zategnute odnose, kaže Rojters.

“Vežbom Vastok 2018. Rusija šalje signal da ona SAD vidi kao potencijalnog neprijatelja a Kinu kao potencijalnog saveznika”, preneo je Rojters iz komentara Dmitrija Trenjina, svojevremeno pukovnika ruske vojske koji danas radi za Karnegi u Moskvi.

“Kina, odašiljući element NVO da vežba s Rusima, signališe da pritisak SAD nju gura u mnogo tešnju vojnu saradnju s Moskvom”, citiran je Trenjin.

Noćna mora za SAD

Nemački posmatrači nisu iznenađeni, navodi o ruskim manevrima Dojče vele.

Ruska vojska “trenira svake godine u drugom pravcu”, citiran je Gustav Grisel iz Evropskog saveta za spoljne odnose ( ECFR ). “Sada je red na Istok. To je deo regularnog plana menevara”, citiran je.

Od 2003. na dalje “Kina i Rusija su oko 30 puta vežbale zajedno” ali “prvi put je da Kina učestvuje na strateškom nivou”, naveo je Dojče vele.

“Ta čast je do sada bila rezervisana samo za bliske saveznike, kao Belorusiju tokom manevara Zapad 2017 u zapadnoj Rusiji, naveo je Grisell.

“Kina je imala davnašnju želju da bude pozvana na ‘hardkor’ vojni deo manevra”, ne samo na uvežbavanje kontra-terorističkih aktivnosti. “Ove godine, to se ostvarilo. Kina može imati modernu opremu, ali daleko je iza Rusije u obučenosti oficira, i pokretanju, razvijanju i komandi trupama”, citiran je nemački stručnjak. “Osim toga, Kina gleda da profitira iz ratnog iskustva Rusije u Siriji i Ukrajini. Glavno im je da im oficiri budu u prilici da posmatraju preko ramena ruskih partnera”, citiran je.

Gustav Grisel je mišljenja da su tešnje vojne veze Rusije i Kine “noćna mora” za Sjedinjene Države. Ekonomska, a sada i vojna saradnja dve najveće sile je u porastu već neko vreme.

Dve zemlje podjednako drže do svoje unutrašnje stabilnosti koju povezuju sa stabilnošću vlasti. I, mada Kina može biti i veća vojna pretnja, “ona ne ugrožava internu stabilnost Rusije” kao Zapad. “Kina nije prema tome strateški izazivač. To je uvek Zapad”, citiran je stručnjak. 

rus-vezba-avioni-

Chita, 11.09.2018 - ruski vojni avionic na vojnoj vežbi u istočnom Sibiru, “Vastok 2018.”

Uvežbavanje za svetski rat

Nisu iznenađenje ni razmere vojne vežbe, navedeno je od DW mišljenje Sare Pagung, iz Nemačkog saveta za spoljne odnose (DGAP). “Vojne vežbe na istoku uvek su obimnije nego na zapadu, zato što Bečki document ograničava veličinu jedinica na zapadu, što nije slučaj sa istokom”, citirao je DW sagovornicu.

Međutim, posmatrajući koje i koliko je trupa uključeno, “jasno je da Rusija uvežbava za svetski rat”, citirao je Dojče vele, uz podatak da su i jedinice na zapadu Rusije mobilisane takođe.

Vasilij Kašin, viši saradnik Instituta Akademije nauka Rusije za dalekoistočne studije, komentarisao je “Istok 2018” kao “pripremu za mogućni sukob”, usred najhladnijih odnosa sa SAD tokom dekada, naveo je Blumberg.

Toliko veliki manevri su “delom ukazivanje na našu spremnost, delom povećavanje aktuelne pripravnosti za rat”, komentarisao je Kašin. “Rđavo stoje stvari”, rekao je.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...