Kina i Švajcarska zajedno protiv protekcionizma

N. Stanisavljević

Švajcarska je izrasla u važnog partnera Kine u Evropi, dok je Kina najveći trgovinski partner Švajcarske u Aziji. Trgovinska razmena dve zemlje iznosila je 25,42 milijarde dolara od januara do septembra 2016. godine
(Foto, Kineski predsednik Si Đinping rukuje se sa švajcarskom koleginicom Doris Leuthard u Bernu, Švajcarska, 16. januara, 2017, Sinhua)

Odgovor pobednika američkih predsedničkih izbora Donalda Trampa na rastuću globalnu kinesku ulogu i njegov utisak impresivne infrastrukuturne izgradnje u Kini, o čemu se uverio poslujući s tom zemljom kao biznismen, bila je najava protekcionističkih mera, na ivici objave trgovinskog rata sa Kinom. Rezultat budućeg predsednika SAD nije poznat, za sada.

Kada se predsednica 19. svetske ekonomije Švajcarske konfederacije Doris Letard pripremala da dočeka predsednika države - druge po veličini svetske ekonomije Si Đinpinga najavila je da, iako poznaje Kinu, mora još mnogo da sazna o toj zemlji jer se ona ubrzano gradi i menja i da zato pomno čita članke kako bi što bolje razumela kineske mogućnosti i izazove. Rezultat susreta Letardove  i Si Đinpinga u ponedeljak bio je da su se Kina i Švajcarska dogovorile da se zajednički suprotstave trgovinskom protekcionizmu i da razvijaju inovativno strateško partnerstvo, jedinstveno u svetu.

kina-si-davos

Kineski predsednik Si Đinping govori na otvaranju Svetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu, u Švajcarskoj, 17. januara, 2017. (Sinhua)

Kina i Evropa zajedno protiv protekcionizma?

Kineski predsednik Si Đinping na sastanku sa belgijskim kraljem  Filipom u utorak, na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, predložio je da se Kina i Evropa zajednički suprotstave trgovinskom protekcionizamu i štite fer i slobodnu globalnu trgovinu i investicioni sistem. Kako će Evropa odgovoriti na ovaj poziv kineskog predsednika, koji nije slučajno objavljen baš na sastanku svetske ekonomske elite, ostaje da se vidi.

Global tajms je uoči posete kineskog predsednika podsetio da je Kina jedan od dva glavna trgovinska partnera EU, da su kineske investicije u Evropi u porastu kao i da mnoge industrije, poput automobilske u Nemačkoj, ne bi imale tržište da nije Kine. List, doduše kroz stav jednog stručnjaka iz Praga, ukazuje da bi Evropljani trebalo da razmisle šta Kina zapravo znači za njihove ekonomije.

Kineska štampa vidi bilateralne odnose Kine i Švajcarske kao model i primer saradnje Kine sa evropskim zemljama.

„Kina i Švajcarska su toliko različite po svojoj fazi razvoja, veličini, industrijskoj strukturi, istoriji, kulturi i sistemu. U svetlu stare izreke ´svaka ptica svome jatu leti´, bilo bi teško da Peking i Bern sprovedu značajne zajedničke projekte. Međutim, uz sve razlike, dve zemlje imaju uspešnu saradnju na političkom, ekonomskom i diplomatskom polju, a njihovo ´inovativno strateško partnerstvo´ postaje model inovativne saradnje“, piše Ženmin žibao.

Partneri u inovacijama

List smatra da je jedan od uzroka usporavanja globalne ekonomije i nedostatka ekonomskog rasta - i nedovoljni razvoj tehnoloških inovacija. Neke nacije se protive globalizaciji i odbijaju da sarađuju zbog zabrinutosti za gubitak svojih ekonomskih i tehnoloških prednosti, ili straha da ne budu ekonomski kontrolisani od drugih civilizacija. Ali inovativna saradnja između Kine i Švajcarske pokazuje da bi zbog takvih briga brojne mogućnosti bile izgubljene, ako se stalno okreću leđa promenama i inovacijama, piše list.

Nakon što je Švajcarska postala jedna od prvih zemalja koja je priznala Kinu kao tržišnu ekonomiju i prva zemlja na evropskom kontinentu koja je potpisala sporazum o slobodnoj trgovini sa Pekingom, Bern nije izgubio svoju konkurentnost, niti se njegovo tržište utopilo u kineskim proizvodima.

Naprotiv, obim kinesko-švajcarske trgovine i investicija je u porastu a otvaraju se nova polja saradnje. Obe strane izaći će kao pobednici iz ovog novog tipa timskog rada, komentariše list.

Oni koji imaju inovativni duh lako mogu sarađivati u oblasti inovacija. Švajcarska je poznata po svojim inovativnim kapacitetima i preciznosti.Težnja ka savršenstvu je na visokom mestu u kineskoj istoriji i kulturi. Osim toga, inovacija je prioritet kineskog 13. petogodišnjeg plana.

Mnoge evropske zemlje su postepeno izgubile podsticaje za inovacije. Ovo je glavni uzrok opadanja konkurentnost Evrope. Protekcionizam, očigledno, ne može da reši problem. Prema tome, mnogo se može naučiti iz kinesko-švajcarske inovativne saradnje. Udruživanje u inovativnu saradnju sa Kinom neće biti teško i za druge zemlje u Evropi ukoliko napuste protekcionizam. Uostalom, već postoji određeni stepen zdravog razuma u ​​inovativnoj saradnji između Kine i evropskih ekonomija, piše Ženmin žibao.

Uspešan model saradnje u posrnuloj globalnoj ekonomiji

Tokom razgovora predsednika Si Đinpinga i njegove švajcarske koleginice Doris Letard, dve strane su se složile da usklade svoje razvojne strategije i jačaju saradnju u promociji novog puta svile -  „pojasa i puta“ - inicijative koju je predložila Kina, izveštava kineska agencija Sinhua.

"Kinesko-švajcarski odnosi su postali uzor prijateljstva i saradnje između zemalja koje se razlikuju u društvenom sistemu, veličini i fazi razvoja", rekao je Si. On je izrazio zahvalnost Švajcarskoj zbog njenog učešća u osnivanju azijske infrastrukturne investicione banke i podrške inicijativi „pojas i putevi“, čiji je cilj izgradnja infrastrukturne mreže koja povezuje Aziju sa Evropom i Afrikom na tragu drevnih trgovačkih puteva.

Švajcarska predsednica Doris Letard je naglasila da je Švajcarska spremna da zajedno sa Kinom pojača napore u održavanju mira i stabilnosti, očuvanju otvorene globalne trgovine, a protiv protekcionizma u trgovini i investicijama. Dve strane su se složile da zajedno rade na zaštiti otvorenog globalnog trgovinskog režima i unapređuju pravedniji sistem globalnog upravljanja.

Posle razgovora, Si i Letard prisustvovali su potpisivanju niza sporazuma o saradnji između dve zemlje, koji obuhvataju diplomatiju, slobodnu trgovinu, električnu energiju, carine, intelektualne svojine, kulturu, obrazovanje i sport.

kina-svajc-turizam-s

Kineski predsednik Si Đinping i njegova švajcarska koleginica Doris Leuthard poziraju (ispred maskote pande od leda) tokom ceremonije pokretanja kinesko-švajcarske godine turizma, u Davosu, 17. januara, 2017. (Sinhua)

Rezultati za primer

Švajcarska je izrasla u važnog partnera Kine u Evropi, dok je Kina najveći trgovinski partner Švajcarske u Aziji. Trgovinska razmena dve zemlje iznosila je 25,42 milijarde dolara od januara do septembra 2016. godine, što je rast od 9,4 odsto prema istom periodu prethodne godine. Obe zemlje postigle su značajne rezultate u finansijskoj saradnji, uključujući oblast bankarstva, koja je najvažniji stub švajcarske privrede. Centralne banke obe zemlje potpisale su sporazume o saradnji u cilju razmene u domaćim valutama, jačanju saradnje u poslovanju sa juanom i izgradnji kliring banke za juan u Švajcarskoj. Kineska banka u Cirihu (Cirih China Construction Bank), koja je osnovana 2016, prva je banka u Švajcarskoj koju Kina finansira.

Do novembra 2016, investicije švajcarskih kompanija u Kini dostigle su  6,4 milijardi dolara. Procenjuje se da će broj noćenja kineskih turista u Švajcarskoj dostići dva miliona do kraja 2022. godine, prema švajcarskoj kancelariji za turizam.

Kineski predsednik Si Đinping je na sastanku sa švajcarskim poslovnim liderima ukazao da kineski i švajcarski poslovni krugovi imaju zajedničke interese u održavanju slobodnog i otvorenog međunarodnog ekonomskog poretka. On je ukazao da veliki broj novih sporazuma potpisanih tokom ove posete povećavaju šanse za ekonomsku saradnju u budućnosti.

U švajcarskom parlamentu kineski predsednik Si Đinping naglasio je da je parlamentarna razmena između dve zemlje odigrala važnu ulogu u promovisanju i razvoju kinesko-švajcarskih odnosa. On je pohvalio ulogu parlamenta u procesu koji je doveo do potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini (FTA) između Pekinga i Berna. Kineski predsednik je rekao da razvoj bilateralnih odnosa napredovati  sve dok dve zemlje međusobno poštuju njihove društvene sisteme i izbor puteva razvoja, tretiraju jedni druge kao jednake i neguju obostrano korisnu, „vin-vin“ sradnju.

U trenutku neizvesnosti za globalni ekonomski oporavak, poslata je  snažna poruka svetu da su Kina i Švajcarska posvećene zaštiti otvorenog i inkluzivnog globalnog trgovinskog sistema, očuvanju svetskog mira i stabilnosti, kao i promovisanju fer i razumnog globalnog sistema upravljanja, ocenjuje Sinhua.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...