Prva naučna ekonomska knjiga izašla je pre 245 godina

M.L.

To je bila knjiga "Istraživanje prirode i uzroka bogastva naroda", poznatija skraćeno kao "Bogatstvo naroda", smatrana za prvo naučno ekonomsko delo
(ilstraciaj, Adam Smit, jedan od utemeljivača ekonomske nauke)

Na današnji dan, 9.marta 1776, dakle tačno pre 245 godina, izašla je knjiga čije će objavljivanje označiti rađanje nove nauke – ekonomije. Knjiga Britanca Adama Smita (Smith) "Istraživanje prirode i porekla bogatstva naroda" (često se skraćuje u "Bogatstvo naroda") smatra se za osnovno naučno delo ekonomije i početak ekonomskog liberalizma.

U to doba Smita niko nije smatrao za ekonomistu, niti je to mogao, jer ta nauka nije ni postojala. A Smit je bio uvaženi i poznati profesor logike i filozofije na Glazgovskom univerzitetu. Predavao je teologiju, etiku, pravo i politiku. Prva knjiga koju je objavio imala je naslov "Teorija moralnih osećanja".

No, u drugoj polovini 18. veka pokrenuta je indstrijska revolucija dok je u ekonomskoj politici vladala zaštita granica kao i naglasak na oslanjanje na plemenite metale. Smit je sve to pomno pratio i onda naučno obradio. A kao što to obično biva u tome mu je pomogla slučajnost. 

Ukratko, Smit je godinu i po dana neprestano boravio u francuskom Tuluzu gde je trebalo da se sretne i diskutuje s mnogim filozofima i misliocima tog vremena, koji nisu odmah došli tamo. I tako je on počeo, iz dosade, da piše "Bogatsvo naroda". To je bila godina 1764, a knjigu je završio posle 12 godina rada, tojest 1776. U Tuluzu susreo se sa francuskim misliocima Volterom (Voltaire) i Didrom (Diderot), kao i sa Bendžaminom (Benjamin) Franklinom, jednim od osnivača Sjedinjenih Američkih Država.

Konačno je nastalo delo u pet knjiga koja sadržajem nije bila samo ekonomija, nego se bavila, takođe, istorijom, pravom, moralom, psihologoijom i naukom o državi. Ne malo njegovih zaključaka su zanimljivi i danas. Radi se, na primer, o pitanju mešanja države u ekonomiju, koje je, po njemu, negativno. Zalagao se za princip slobodne trgovine. Državi je ostavio samo ulogu garanta unutrašnje i spoljne bezbednosti, među koje je uvrstio i pravo na zaštitu svojine. Bez toga, po njemu, nijedan pojedinac ne bi mogao da ostvari slobodu.

Iako je Smit poznat po izreci o "nevidljivoj ruci tržišta", on je bio svestan opasnosti koje počivaju u siromaštvu i monotoniji na poslu koja proističe iz podele rada pa je nastojao da ih ograniči koliko je moguće.

Njegova knjiga je odmah po objavljivanju izazvala veliku pažnju i tokom već prvih deset godina imala je još četiri izdanja. Imala je ogroman uticaj na ekonomsku politiku Britaniji na kraju 18. veka kao i u Sjedinjenim Američkim Državama na drugoj obali Atlantika,.

Ekonomija se kao nauka zasniva i danas na ovoj knjizi.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...