Proslava u Češkoj dolaska Ćirila i Metodija

M. Lazarević

Po tradiciji, održan je koncert a juče je bila svečana bogoslužba. To je, tracionalno, najgledaniji televizijski prenos u Češkoj nekog kuturno-istorijskog događaja
(foto, proslava u Velehradu)

U Velehradu, kod Uherskog Hradišta, preksinoć je, tradicionalnim "Danima ljudi dobre volje", počela proslava dolaska slovenskih verskih misionara i prosvetitelja Ćirila i Metodija u nekadašnju Veliko-Moravsku kneževinu. 

Na današnji dan 863. u Velehrad su stigli Ćirilo i Metodije (poslao ih je vizantijski car Mihailo III) i započeli svoju misiju u tada najvećoj slovenskoj državi. Ovaj dan je u Češkoj državni praznik i neradni, a u Slovačkoj se obeležava kao značajan istorijski datum.

Misija solunske braće, koja je započela najpre među Južnim Slovenima, a potom proširila na one na zapadu i istoku, ima najšire evropski značaj i jedan je od temelja zajedničkog evropskog identiteta.

Na ovoj proslavi u Velehradu tradiconalno biva mnoštvo od oko pedeset hiljada ljudi, ali sada ih je zbog epidemije koronavirusa moralo biti oko 20 puta manje. Po tradiciji, preksinoć je održan koncert, a juče je bila svečana bogoslužba. To je, inače, i tracionalno najgledaniji televizijski prenos u Češkoj nekog kuturno-istorijskog događaja. 

PS Autor ove informacije, inače, dugogodišnji dopisnik iz Praga dopustiće sebi da ovim povodom ispriča jednu porodičnu anegdotu. Ukratko, jednog dana 1995, moj sin Arsen, tada osnovac u školi na praškim Bohnicama, vratio se iz škole sav važan i uzbuđen i još sa vrata počeo da mi priča. Ukratko, rekao je da se javio na času da odgovara kada je učiteljica pitala ko će nešto da kaže o Ćirilu i Metodiju. I šta si rekao, pitao sam ga. Ispričao je, da prenesem najkraće – Česi su nekad davno bili nepismeni i nisu verovali u Boga, a onda su došla dva "Jugoslavca", Ćirilo i Metodije (tada su Česi za sve Jugoslovene još govorili "Jugoslavci") i naučili ih da čitaju i pišu, da veruju u Boga i uopšte da budu kulturni. I šta je na to rekla učiteljica, zapitah. "Ništa, samo "dobro" i "sedi", odgovori on.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...