Britanija se oglušila 1939. na molbe poljskih Jevreja za emigraciju

M.L.

Nema traga ni o tome da li je premijer ili bilo ko drugi u vladi uopšte pročitao molbu Jevreja da im se omogući da emigriraju u Palestinu
(Jerusalim, 23.01.2020 - zajednički snimak šefova država ili vlada koji prisustvuju petom svetskom forumu o Holokaustu "Sećanje na Holokaust, borba protiv antisemitizma" (World Holocaust Forum) u Jerusalimu)

Poljski Jevreji poslali su marta 1939, predosećajući kasnija događanja, opširni telegram britanskom premijeru Nevilu Čemberlenu (Nevill Chamberlaine) sa molbom da im se omogući da emigriraju u Palestinu. Britanci na to, kako je ovim povodom objavio Tajms of Izrael (Times of Izrael), nisu uopšte reagovali. Ispod telegrama potpisana su poljska Ujedinjena sionistička organizacija i poljska organzacija Agudas Izrael.

Poljski Jevreji, koji su kasnije najteže od svih sunarodnika stradali u holokaustu, tražili su da u Palestini, kojom je upravljalo London, ostane otvorena oblast za njih i da im se tako omogući da izbegnu strašnu sudbinu koju su slutili. Izraelski Tajms objavio je ovaj telegram u celini – upravo u vreme kada su se u Izraelu okupili mnogi svetski državnici na međunarodnom forumu o holokaustu.

Već krajem 1938, podseća ovaj list, položaj Jevreja u Evropi se dramatično pogoršao. U septembru te godine je potpisan Mihnenski sporazum koji je omogućio Hitleru da okupira takozvanu Sudetsku oblast od Čehoslovačke. Britanski premijer je verovao da će politika ustupaka Hitleru doneti mir ali se dogodilo suprotno – dala je Hitleru hrabrost i vodila ka početku II svetskog rata.

Na telegram poljskih Jevreja britanska vlada se sasvim oglušila. Ni u kakvim dokumentima vlade ne pominje se da se o ovom telegramu raspravljalo. Štaviše, nema ni traga o tome da li ga je premijer ili bilo ko drugi u vladi uopšte pročitao!

Nešto što bi se možda moglo smatrati odgovorom, usledilo je krajem maja 1939. s takozvanom Belom knjigom koja je proklamovala novu britansku politiku u Palestini i utvrdila kvote za jevrejske doseljenike. Ovom knjigom je ograničen broj jevrejskih doseljenika na 75 hiljada čime su faktički osuđeni na smrt svi ostali Jevreji koji su hteli pobeći od nacista.

Početkom 1945, tj poslednje godine rata, bilo je prema ovom izraelskom listu, od 3,5 miliona poljskih Jevreja, čiji su predstavnici molili Čemberlena za pomoć, živih još samo njih 75 hiljada.

Međunardoni forum o holokaustu organizovan je u Izraelu povodom 75-godišnjice oslobođenja koncentracionog logora u Poljskoj Aušvic (Osvijenćim).

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...