Gruzija: Staljinov salonski vagon postao kulturni spomenik

M.L.

Za strane turiste u ovoj zemlji najzanimljivije je sve u vezi s pokojnim sovjetskim vođom
(Gruzija, Gori, Staljinov vagon)

Železnički salonski vagon nekadašnjeg sovjetskog diktatora Josifa Visarionoviča Staljina, kako javlja ruska agencija Interfaks, dobio je ovih dana u Gruziji, zemlji iz koje on potiče, status "mobilnog spomenika kuturnog nasleđa".

Vagon, koji se nalazi u Staljinovom rodnom mestu Gori, diktator je koristio od 1941, između ostalog, za putovanja tokom II svetskog rata na međunarodne konferencije u Teheranu i na Jalti.

Vagon je uključen i u spomenike Staljinovog muzeja u Gori koji je, bez konkurencije, najposećeniji turistički objekt u ovoj zemlji. Najviše posetilaca muzeja dolazi iz Rusije, potom iz Kine, Irana i Poljske. U poslednje vreme, posebno brzo raste broj posetilaca iz Japana. Tokom turističke sezone ovaj muzej svakog meseca poseti oko 19 hiljada turista.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...