MEIN KAMPF USKORO NA TRAFIKAMA U NEMAČKOJ

Milan Lazarević, PRAG

Na svakoj stranici biće uvek originalni tekst a uz njega i stručni komentar. Brošure će izaći u tiražu od po 100 hiljada primeraka (ilustracija:Majn kampf, orginalni primerak)

Krajem sledeće nedelje Nemci će moći na trafikama da kupe knjigu Adolfa Hitlera Mein Kampf (Moja borba). Knjiga britanskog izdavača ove nacističke biblije Peter-a McGee-a sadržaće komentare čime se nastoji dezavuisati zabrana izdavanja ovog najvažnijeg programskog dela Hitlera.


Izgled ozlogašenog orginala

S druge strane, najava prodaje ove knjige u Nemačkoj od od 26. januara odmah je navela Ministarstvo finansija pokrajine Bavarske, inače, vlasnika autorskih prava na dela Hitlera, da reaguje i zapreti pravnim koracima protiv izdavanja knjige.

„Već odavno je vreme da široka javnost dobije mogućnost da se upozna s originalnim tekstom“, izjavio je McGee Der Spiegel-u. Njegovo izdavaštvo je, inače, još pre tri godine skrenuilo na sebe pažnju kada je ponovo izdalo izabrane brojeve nacističkih bulevarskih novina Der Angriff (Kritika) i Volkischer Beobachter (Narodni promatrač). Što se tiče Main Kampfa, McGee planira da zasad izda tri brošure od po petnaestak strana.


Peter Mekgi

Na svakoj stranici biće uvek originalni tekst a uz njega i stručni komentar. Brošure će izaći u tiražu od po 100 hiljada primeraka. U slučaju velikog interesovanja, izdavaštvo je spremno da objavi najvažnije delove i drugih knjiga Hitlera.

Na naslovnoj strani biće, prema Spiegel-u, silueta nacističkog vodje sa crnom prugom preko očiju i natpisom „Nečitljiva knjiga“.

„Mein Kampf je loše napisan, ima čudni jezik i fali mu unutarnja logika“, tvrdi izdavač. Ali, sve to se uvidi tek kada se čovek upozna sa tom knjigom...

Bavarsko Ministarstvo finansija, koje tvrdo odbija objavljivanje Mein Kampfa, čak i za naučne potrebe, saopštilo je da razmatra korake koje će preduzeti ukoliko dodje do objavljivanja Main Kampfa. Bavarske vlasti su 2009. naložile da se iz trafika uklone reprinti nacističkih novina koje je reprintovao McGee, a na koje Bavarska takodje polaže autorska prava. I ti reprinti su bili opremljeni komentarima savremenih istoričara.

McGee je uveren da sada ne preti takav scenario.

„Iz istorijskih dokumenata se može citirati bez kršenja autorskih prava. To se odnosi i na obavljivanje celog dela“, izjavio je agenciji DPA portparol McGee-a Alexandre Luckow.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...