Pre 100 godina potpisan je Versajski mir

M. L.

Nemačka je, između ostalog, morala da ustupi delove svojih teritorija Francuskoj (Alzaško-Lotarinšku oblast), Belgiji, Čehoslovačkoj, Poljskoj i Danskoj. Morala je da prizna odgovornost za izbijanje rata i da prihvati ograničenje broja vojnika u svojoj armiji na 100 hiljada
(ilustracija, Sala ogledala u Versaju, potpisivanje mirovnog ugovora 1919.)

Tačno u dan, pet godina posle sarajevskog atentata, u kome je u Sarajevu ubijen austrijski prestolonaslednik Franc Ferdinand, posle čega je izbio Prvi svetski rat, potpisan je 28. juna 1919. Versajski mir, čime je ovaj rat okončan. Nemačka delegacija potpisala je mirovni sporazum u "sali ogledala" u zamku u Versaju u istoj sali u kojoj je 1871. Vilhelm I proglasio nemačko carstvo.  

Prvi je sporazum potpisao predstavnik Nemačke, potom po abecednom redu predstavnici pobedničke Antante. Sporazumom je Nemačka označena za vinovnika rata, sporazumom je bila prinuđena da se odrekne 15 posto svojih teritorija, izgubila je sve svoje kolonije, a Sarsku oblast je morala predati na upravu Društvu naroda. Između ostalog, Nemačka je morala ustupiti delove svojih teritorija Francuskoj (Alzaško-Lotarinšku oblast), Belgiji, Čehoslovačkoj, Poljskoj i Danskoj. Morala je da prizna odgovornost za izbijanje rata i da prihvati ograničenje broja vojnika u svojoj armiji na 100 hiljada, kao i zabranu posedovanja tenkova, teške artiljerije, podmornica i vojne avijacije. Obaveza služenja vojnog roka u Nemačkoj je ukinuta. Nemački car Viljem II, koji je zemlju uvukao u rat, okrivljen je za niz zločina i pobegao je u Holandiju koja je, međutim, odbila da ga izruči radi suđenja.

versja-teritorije-

Teritorije koje je Nemačka morala da ustupi susednim zemljama posle Prvog svetskog rata

Nemačka je kao glavni krivac za rat osuđena na reparacije tj ratne odštete u vrednosti od 6,6 milijardi funti. SAD, inače, nisu nikad ratifikovale ovaj sporazum. Prema istoričarima, plaćanje reparacija je bilo jedan od glavnih uzroka teških ekonomskih problema međuratne Nemačke što je pogodovalo dolasku na vlast Adolfa Hitlera i njegove nacističke stranke. Hitler je odmah po dolasku na vlast odbio dalje plaćanje reparacija. Tek 1953. su se SAD, Francuska i V. Britanija dogovorile sa Zapadnom Nemačkom o restrukturalizaciji duga za ratne odštete i nastavljena je njihova isplata (poslednju ratu Nemačka je isplatila oktobra 2010. tj 92 godine posle kraja Prvog svetskog rata).

Versajski mirovni sporazum stupio je na snagu 10. januara 1920. U skladu s njegovim odredbama, tog dana je počelo u Ženevi da funkcioniše Društvo naroda, prvi forum koji je trebalo da čovečanstvu osigura mir i saradnju. Godine 1946. Društvo je zamenjeno Organizacijom ujedinjenih nacija.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...