Habsburzi u Prvom svetskom ratu izgladnjivali Beč!

M.L.

Pronađena dokumenta u kojima je otkrivena cinična namera austrijskih ministara da veštački izazvanom gladi kontrolišu populaciju predlitavskog tj zapadnog dela Austro-Ugarske monarhije
(ilustracija, Red i spred prodavnice hrane u Beču tokom Prvog svetskog rata)

Dosad nepoznati dokumenti, koje su nedavno otkrili austrijski istoričari, obelodanili su ciničnu nameru austrougarskih ministara i vladinih činovnika koji su hteli da veštački izazvanom gladi kontrolišu populaciju glavnog grada habsburške monarhije.

Kako piše češki list Pravo, ove dokumente je pronašao Stefan Malfer iz Austrijske akademije nauka, prilikom pretresanja sadržaja preko 90 velikih kutija dokumenata u bečkoj Pravosudnoj palati.  

Ovi dokumenti su ostali čitavi uprkos požaru koji je u međuvremenu uništio mnoga dokumenta, čuvana u ovoj palati, i sadrže zaključke tzv Predlitavskog saveta ministara od 1867. do 1918. (Predlitavska Austrija je obuhvatala, zapadni deo Austro-Ugarske, Češku i Galiciju, a Zalitavski deo monarhije u stvari, tadašnju tzv istorijsku Ugarsku).

Dokumenti otkrivaju potpunu ravnodušnost vladajuće elite prema patnjama naroda. Ubrzo po izbijanju Velikog rata, u predlitavskom delu „crno-žute“ monarhije snabdevanje stanovništva se znatno pogoršalo, pojavila se čak i nestašica hleba, a cene hrane su znatno porasle. Prinosi pšenice su prve ratne godine pali za trećinu, a potom su žitarice i krompir posađeni na samo polovini predratnih površina.

Austrougarska_raspad-mapa

Teritorije Austro- Ugarske carevine pre i posle raspada

Habsburška propaganda je tvrdila narodu da neprijatelji nastoje da izgladne Carevinu, krijući stvarne namere elite. Vlada i krugovi oko nje su, naravno, znali za gladovanje naroda. Neki činovnici u vladi su se zalagali da se poveća otkup žitarica radi normalizacije snabdevanja stanovništva. Ministar trgovine Rudolf Šuster fon Bonot (Schuster von Bonnot) je na sastanku vlade, sa ciničnim argumentima, odbio te predloge, tvrdeći da je "glad korisna za monarhiju jer navikava ljude na manje porcije jela".

Izdavač ovih dokumenata Vladimir Fišer-Nebmajer (Wladimir Fischer-Nebmaier) ovim povodom je napisao da su Šusterovi "argumenti" karakteristični za "autoritarne režime koji su zainteresovani samo za Armiju a ne za stanovništvo".

Potom je glad porasla toliko da je država morala da počne otkup žita da bi oborila cene. Ti planovi su propali jer su zemjoradnici krili podatke o stvarnim prinosima i prodavali žito na "crnoj berzi".

"Pravo" dodaje ovim povodom da su mnogi Česi, koji su u Beču činili dosta brojnu manjinu, napustili tokom rata metropolu zbog gladi i nastanili u češkim selima gde su dočekali kraj rata, raspad Austro-Ugarske i formiranje Čehoslovačke.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...