Česi i Slovaci danas slave Dan svetih Ćirila i Metodija

M. L.

U ovim zemljama je ovaj dan odavno državni praznik i neradni dan
(foto, 24. maj 2018 - Spomenik Ćirilu i Metodiju u Beogradu, polaganje venaca)

U Češkoj i Slovačkoj se danas slavi Dan Ćirila i Metodija – odnosno dolaska  863. godine  ovih verskih i prosvetnih prosvetitelja u Moravsku (na području današnje Češke), tada najveću slovensku državu u Evropi. Ovaj dan je državni praznik i neradni dan.

Po tradiciji se danas u Velehradu, kod Uherskog Hradišta, obeležava ovaj veliki verski i društveni praznik. Obeležavanje je počelo još juče tzv Danima ljudi dobre volje, a danas će kulminirati okupljanjem desetina hiljada hodočasnika i građana i misom koju služi češki kardinal Dominik Duka.

Solunsku braću Ćirila i Metodija pozvao je moravski knez Rastislav u misiju koja je učvrstila i civilizovala ovu mladu slovensku državu. Oni su još ranije, na području gde su živeli Južni Sloveni, preveli liturgijske tekstove i, za jezik kojim su govorili tadašnji Sloveni, stvorili pismo i na njemu svetovni i crkveni zakonik. Ćirilo je umro 869. u Rimu a Metodije 885. u Moravskoj i sahranjen je u nekoj od tamošnjih crkava. Kako se ocenjuje u češkoj istoriografiji, misija Ćirila i Metodija predupredila je hristijanizaciju Čeha i Slovaka, pripremanu u režiji nemačkog sveštenstva, što bi verovatno dovelo do delimičnog ili možda čak totalnog ponemčavanja Slovena u Velikoj Moravskoj. 

Od ove godine Srbija u kalendaru državnih prazniku, po prvi put, ima Dan Ćirila i Metodija – 24. maj koji se slavi i Bugarskoj, Makedoniji i Rusiji, zemljama u kojima su, takođe, ova dvojica položila temelje verske i svetovne kulture.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...