Nalog za ubistvo cara Nikolaja II i njegove porodice dalo najviše rukovodstvo boljševika

M. Lazarević

Naređenje potpisao Jakov Sverdlov koji je 1917-1919 bio šef ruske bolševičke egzekutïve, dokazuju novotkriveni dokumenti
(foto, Ruska carska porodica)

Ubistvo poslednjeg ruskog cara Nikolaja Romanova II i njegove porodice naredilo je tadašnje najviše političčko boljševičko rukovodstvo - to je danas predstavnicima ruske štampe saopštio vladika Ruske pravoslavne crkve Tihon, koji je na čelu crkvene komisije, zadužene da ispita okolnosti pada carskog režima u Rusiji.

Prema rečima Tihona, istraživači su pronašli pismeno svedočanstvo Pjotra Jermakova - šefa osoblja koje je držalo carsku porodicu u zatvoreništvu i sudelovalo u njihovom pogubljenju. U tom svedočanstvu se potvrđuje da je nalog za ubistvo potpisao boljševički političar Jakov Sverdlov koji je 1917-1919. bio na čelu Sveruskog centralnog izvršnog komiteta, tadašnjeg najvišeg boljševičkog ezekutivnog organa.

Sverdlov-boljsevik-ubistvo-s

Jakov Sverdlov

Po obaranju monarhije 1917, veći deo carske porodcice pobegao je u inostranstvo, a cara Nikolaja II i njegove potomke boljševici su ubili 17. jula 1918. u uralskom gradu Jekaterinburgu. Njihovi posmrtni ostaci su nađeni tek 1993. i sahranjeni u Petropavlovskom hramu u Petrogradu tj Sankt Petersburgu. Međutim, o tome da li su to zaista njihovi ostaci i danas se vode rasprave - neki istoričari i crkveni velikodostojnici su uvereni da su tela martvih nestala bez traga.

Istraga ubistva poslednjeg ruskog cara i njegove porodice obnovljena je pre dve godine i ekshumirani su njihovi posmrtni ostaci. Ekspertize ostataka nisu još završene, a poslednju reč u svemu ovome imaće pravoslavna crkva koja je 2000. godine cara i njegove najbliže ubijene proglasila za svete.

Tihon je je izneo kao novu činjenicu sudskog istraživanja da postoje tragovi udarca sablji na telu Alekseja, sina cara Nikolaja II i naslednika trona. O tome se dosad nije znalo. Aleksej, peti potomak i jedini sin cara Nikolaja Drugog i njegove žene Aleksandre Fjodorovne, imao je 14 godina kada je ubijen. Carević je celog života patio od teške hemofilije.

Sarkazam svoje vrste jeste da je grad Jekaterinburg, u kome je likvidirana carska porodica dobio 1924. Sverdlovsk - po nalogodavcu zločina na tom mestu. Gradu je vraćeno ime Jekaterinburg 1991.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...