Struja

Nord Pool i Epex zainteresovani za crnogorsku berzu struje

Berza električne energije za Baltik i Nordijski deo Evrope (Nord Pool) i Evropska berza (EPEX-spot) zaintersovane su da uđu u vlasničku strukturu crnogorske berze električne energije.

Ugovoren završetak revitalizacije HE Đerdap 1

U sklopu nastavak saradnje EPS-a i ruske firme Silovije mašini u Sankt Peterburgu je potpisana deseta dopuna ugovora o revitalizaciji agregata HE Đerdap, kojom se omogućava završetak tog značajnog posla.

Rusi i Kinezi proširuju saradnju u nuklearnoj energetici

Rosatom će u Kini izgraditi još četiri nuklearna reaktora snage od pod 1.200 megavata.

Srbija pred novom energetskom tranzicijom

Temelji onoga što je danas Elektroperivreda Srbije postavljeni su pre pola veka, 1968. godine, pod kapom SANU, kada je održan prvi od tri skupa energetičara, koji su okrenuli točak elektroenergetske istorije Srbije, do tada veoma uvozno zavisne. Došlo je vreme za novo promišljanje, preispitivanje, u kome nove okolnosti i realnosti traže neke nove odluke. Energetska tranzicija ne sme da se završava u energetici, već mora biti sprovođena na način koji donosi što veće benefite u ostaloj privrednoj, naučnoj i socijalnoj sferi.

Zašto nuklearke u Srbiji nisu tema?

Da li su Srbiji potrebne nuklearke i danas je pitanje bez jasnog odgovora, skoro da je retoričko. Procenu da za Srbiju, u dogledno vreme, nuklearke nisu održivo rešenje, potkrepljuje i činjenica da se u Strategiji razvoja energetike nuklearna energija skoro i ne pominje.

Blokovi TENT-a B „najmišićavija“ postrojenja EPS-a

Za tri i po decenije uspešnog rada, blok B1 u TENT B proizveo i isporučio više od 135 milijardi kilovat-časova električne energije. Sad već davne 1990. godina TENT B bio jedna od najreprezentativnijih elektrana na svetu – rame u rame sa nuklearkama.

Rosatom učvršćuje poziciju vodećeg svetskog graditelja nuklearki

Ruski državni koncern, Rosatom dobio je velike poslove izgradnje nukleranih centrala u Turskoj i Egiptu, tako da sada ukupno ima ugovorenih poslova za 133 milijarde dolara. (foto: maketa nuklearne centrale Akuju)

Ponovo radi najstarija nuklearka na svetu

Uprkos mnogim protestima, posle tri godine renoviranja, švajcarska nuklearna centrala Becnau, koja ima dva reaktora od po 365 MW, opet radi.

Stvara se najveća energetska kompanija u Evropi

Nemačke energetske kompanije E.on i RWE ujedinjuju imovinu u transakciji koja bi mogla da vrediti 60 milijardi evra. E.on će tako postati najveći evropski operator elektroenergetskih mreža i maloprodaje, dok će RVE biti drugi najveći proizvođač zelene energije. (foto: vetroelektrane Scroby Sands kraj obale Velike Britanije, čiji je vlasnik E.on (Profimedia, Alamy)

Nuklearna budućnost Srbije

Zarad potrebe opstanka i prosperiteta, Srbiji je, kao i većini država, potrebna održiva energetska strategija. Takva strategija bi trebalo da se bazira na održivom energetskom korišćenju i zaštiti životne sredine. Potrebe stanovništva i proizvodnje za energijom svuda u svetu, pa i u Srbiji su u stalnom rastu, s nuklearna elektrana bi obezbedila i tu energiju i sigurne prihode na duže vreme.