Kina liberalizuje tržište električne energije

Autor:   BM

Kina će u potpunosti liberalizovati mehanizam određivanja cena uglja i električne energije, kako bi se osiguralo snabdevanje energijom usred nedavnih velikih nestašica električne energije, saopštio je danas glavni ekonomski planer Kine. (Odluka se odnosi na komercijalne i industrijske potrošače. Foto: Pexels)

Ne navodeći konkretan vremenski okvir za primenu odluke, Nacionalna komisija za razvoj i reforme Kine (NDRC) u saopštenju je navela da će cena električne energije proizvedene iz uglja biti određena putem tržišnih transakcija, dok će svi industrijski i komercijalni korisnici morati da se snabdevaju po tržišnim cenama.

Do sada je 44 odsto industrijskih i komercijalnih potrošača električnu energiju kupovalo direktno na tržištu.

Ova odluka neće pogoditi ostale kupce koji će plaćati fiksnu cenu električne energije.

Kineska vlada je nedavno dozvolila oscilaciju cena električne energije za najviše 20 odsto.

"Fleksibilniji mehanizam tržišne cene električne energije mogao bi elektranama da pruži jači podsticaj za proizvodnju energije i da sačuva sigurnost i stabilnost proizvodnje električne energije", rekao je Jang Đun, inženjer na Pekinškom institutu za petrohemijsku tehnologiju, prenosi međunarodni radio Kine (CRI).

Ovo je najnovija odluka u nastojanjima Pekinga da se izbori sa energetskom krizom koja zahvatila drugu po veličini svetsku ekonomiju i za koju se predviđa da će trajati do kraja godine.

Kina liberalizuje tržište električne energije
Procenjuje se da će Kina zabeležiti pad industrijske potrošnje električne energije od 12 odsto
u četvrtom kvartalu ove godine. (Izvor: Pixabay)

Analitičari i trgovci procenjuju pad industrijske potrošnje električne energije od 12 odsto u četvrtom kvartalu ove godine, jer se očekuje da će snabdevanje ugljem ove zime biti nedovoljno.

„Reforma politike cena električne energije osmišljena je tako da odražava potražnju i potrošnju, i da u određenoj meri ublaži operativne teškoće elektroenergetskih kompanija i podstakne elektrane da povećaju snabdevaje električnom energijom“, izjavio je na današnjoj konferenciji za medije Peng Šaozong, zvaničnik iz NDRC-a.

Kineski državni savet je u petak saopštio da će dozvoliti da cene električne energije iz uglja osciliraju do 20 odsto u odnosu na bazne nivoe, proširujući taj raspon u odnosu na prethodna ograničenja, kako bi obuzdala veliku potrošnju električne energiije.

Ocenjuje se na kineska reforma cena energije neće imati uticaj na indeks potrošačkih cena (CPI), ali da će se u ograničenoj meri odraziti na druge ekonomske pokazatelje.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...