Električna energija i gas u Srbiji neće poskupeti

Autor:   BM

Cena električne energije i gasa za građane će ostati ista do kraja grejne sezone, uprkos krizi na evropskim tržištima, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović posle sastanka sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i predstavnicima javnih preduzeća u oblasti proizvodnje i distribucije električne energije i gasa. O cenama električne energije za industriju će se dodatno pregovarati, a ministarka ocenjuje da je neophodno da sva preduzeća bolje planiraju i brže realizuju kapitalne investicije. (Foto: Pixabay)

Na sastanku sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i predstavnicima javnih preduzeća u oblasti proizvodnje i distribucije električne energije i gasa razgovaralo se o finansijskom stanju svakog preduzeća, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Prema rečima ministarke, sva državna preduzeća u elektroenergetskom sektoru moraju da budu efikasnija u radu, naplaćuju svoja potraživanja i hitno krenu u nove investicione cikluse.

“Ne sme biti kašnjenja, kao što je slučaj sa dosadašnjim investicijama EPS-a, jer svaki dan kašnjenja u realizaciji investicija je ozbiljan problem u obezbeđivanju energetske sigurnosti i zadovoljenju potreba koju za energijom imaju i privreda i domaćinstva. Ministarstvo će učiniti sve što je u našoj nadležnosti da u tom procesu pomognemo“, istakla je Mihajlović.

Istovremeno je ukazala i na potrebe promene u radu Srbijagasa i Transnafte, ukazavši između ostalog i na potrebu ulaganja u gasne interkonektore, kako bi se zadovoljila potražnja u zemlji i stvorili energetski koridore koji će obezbediti Srbiji poziciju energetskog faktora od značaja u regionu.

Ministarka je navela i da dugovanja prema „Srbijagasu“ iznose gotovo 900 miliona evra, a prema „Elektroprivredi Srbije“ 20 milijardi dinara.

Električna energija i gas u Srbiji neće poskupeti
Pored globalne energetske krize, na sistem može da utiče i povećanje potrošnje
u prvih devet meseci ove godine. (Izvor: Pixabay)

Stabilna energetska situacija

Sastanku sa delegacijom MMF-a prethodio je susret sa predstavnicima Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima tokom koga je zaključeno da je energetska situacija u Srbiji stabilna, kao i tržište energentima.

Takođe je ukazano na potrebu da se upotrebe svi mehanizmi za očuvanje srpskog energetskog sistema, jer pored globalne energetske krize, na sistem može da utiče i povećanje potrošnje u prvih devet meseci ove godine.

U saopštenju resornog ministarstva se takođe navodi da su na sastanku predstavljeni izveštaji „Srbijagasa“, EPS-a i EMS-a o ispunjenosti skladišta, količini energenata koje se uvoze, projekcijama o potencijalnom uvozu i očekivanja o potrošnji.

Zaključeno je i da toplane u Srbiji imaju dovoljne količine energenata, a procenat ugovorenih snabdevanja biće dovoljan za isporuku toplotne energije za predstojeću zimsku sezonu.

Električna energija i gas u Srbiji neće poskupeti
Razmatra se uvođenje neke vrste moratorijuma na cenu gasa do završetka grejne sezone,
kako bi se obezbedila gasna stabilnost. (Izvor: Pixabay)

Na sastanku je rečeno da će biti pokrenut krizni plan radi obezbeđenja sigurnosti snabdevanja prirodnim gasom, u skladu sa uredbom Vlade Srbije iz decembra 2018. godine, kao i da za naredne sastanke budu prikazane sve projekcije u vezi sa kupovinom energije i energenata i planom za obezbeđivanje neophodnih količina.

Istim povodom, ministarka je juče istakla da je važno da se prate cene i obezbede dovoljne količine gasa, kao i da se sagledaju mogućnosti za uvođenje neke vrste moratorijuma na cenu gasa do završetka grejne sezone, kako bi se obezbedila gasna stabilnost.

Govoreći o cenama goriva, Mihajlović je tada navela da će se formirati grupa koja će pratiti cene.

Električna energija i gas u Srbiji neće poskupeti
Toplane u Srbiji imaju dovoljno energenata, što će uz ugovorena snabdevanja biti dovoljno
za predstojeću zimsku sezonu. (Izvor: Pixabay)

Na sastanku Posebne radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, učestvovali su i predstavnici Agencije za energetiku Republike Srbije, Javnog preduzeća „Srbijagas”, „Elektroprivrede Srbije”, AD „Elektromreže Srbije”, „Naftne industrije Srbije” a. d., Poslovnog udruženja „Toplane Srbije”, Javno komunalnog preduzeća „Beogradske elektrane“, Grada Beograda i Autonomne pokrajine Vojvodine.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...