Privreda upozorava zbog cena električne energije

Autor:   BM

Unija poslodavaca Srbije uputila je inicijativu nadležnim institucijama i JP Elektroprivreda Srbije da se zaustavi trend drastičnog povećanja cene električne energije za preduzeća, jer će ugroziti poslovanje značajnog broja firmi. U EPS-u kažu da se rukovode tržišnim uslovima poslovanja, ali da očekuju odluku Vlade Srbije kako bi se našlo rešenje i privredi ponudile adekvatnije cene u uslovima svetske energetske krize. (U Srbiji čak 82 odsto firmi smatra da će skuplja energija dovesti do rasta cena njihovih proizvoda ili usluga. Foto: Pixabay)

Unija poslodavaca Srbije podseća da su u martu ove godine preduzeća kupovala električnu energiju po ceni od 60 evra za megavat-čas, kao i da je proteklih nekoliko godina prosečna cena iznosila 50 evra, dok se trenutno za megavat-čas plaća 135 evra.

„Povećanje cene energenata, u ovom slučaju električne energije, utiče na povećanje troškova koji dalje podižu cenu finalnog proizvoda, odnosno drastično utiču na poslovanje. Takav rasplet je kočnica bržem privrednom rastu, novim investicijama i konkurentnosti domaće privrede, pogotovo njenog izvozno orijentisanog dela, navela je u saopštenju na sajtu Unija poslodavaca, prenoseći zahteve koji dolaze iz privrede.

Anketirajući preduzeća o mogućem poskupljenju struje, Unija je došla do podatka da čak 82 odsto firmi smatra da će skuplja energija dovesti do poskupljenja njihovog proizvoda ili usluge i zato poziva nadležne na blagovremeni razgovor o budućim poskupljenjima električne energije.

Privreda upozorava zbog cena električne energije
Od EPS-a se traži da privredu zaštiti od fluktuacije cena na tržištu u uslovima
kada nema inflacije. (Izvor: Pixabay)

Električna energija čini tek polovinu strukture računa

„Cena električne energije čini samo 54 odsto strukture računa koju privreda plaća. Ostalo su parafiskalni nameti, troškovi za pristup sistemu električne energije, naknada za povlašćene proizvođače, naknada za energetsku efikasnost, akciza, PDV…“, navela je Unija u svojoj inicijativi.

Kako je istaknuto, važnost učešća energenata u troškovima preduzeća vidi se iz primera u hemijskoj industriji gde električna energija čini više od 60 odsto ukupnih troškova.

„Ako bi se realizovalo najavljivano poskupljenje struje za 70 odsto, to znači da bi, na primer, jedna hemijska i gumarska industrija sa 1.100 zaposlenih za električnu energiju platila više od tri miliona evra na godišnjem nivou, a tekstilna industrija sa 2.055 radnika čak 8,33 miliona evra“, ukazala je Unija poslodavaca.

Unija zato traži od Elektroprivrede Srbije da svoje kupce zaštiti od fluktuacije cena na tržištu u uslovima kada nema inflacije i da se na taj način obezbedi opstanak srpskih preduzeća.

Privreda upozorava zbog cena električne energije
Unija poslodavaca Srbije podseća da su preduzeća u martu kupovala električnu energiju za 60 evra
po megavat-času, a sada za 135 evra. (Izvor: Pixabay)

EPS posluje tržišno

Elektroprivreda Srbije (EPS) razume potrebe privrede, ali je obavezna da se vodi tržišnim i nediskriminatorskim uslovima kupovine i prodaje električne energije iskazanim na transparentan način na evropskim referentnim berzama, kažu u EPS-u reagujući na inicijativu Unije poslodavaca Srbije da se "zaustavi trend drastičnog povećanja cene električne energije za preduzeća".

Kako je Tanjugu rečeno u Elektroprivredi Srbije, Zakonom o energetici je, osim garantovanog snabdevanja, koje je određeno kao snabdevanje sa regulisanim cenama električne energije, još 2014. godine propisana obaveza da se ovo javno preduzeće ponaša tržišno, kao jedan od 63 licencirana snabdevača i izađe na tržište električne energije.

Privreda upozorava zbog cena električne energije
Cena električne energije čini samo 54 odsto strukture računa koju privreda plaća. (Izvor: Pixabay)

“Ugovaranjem povlašćene 'damping' cene sa privrednim kupcima, druge snabdevače bismo doveli u nepovoljniji položaj kao učesnike na tržištu. Ovakvi ugovori su zabranjeni i ništavni ukoliko je cilj ili posledica značajno ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje konkurencije, navode u EPS-u.

Dodaju da Komisija za zaštitu konkurencije ima ovlašćenje da uradi analizu tržišta, a imajući u vidu zakonske odredbe, predmet analize može biti i da li neki snabdevač svojim poslovnim aktivnostima, spekulativnim sniženjem cena, korišćenjem svoje tržišne snage prema kupcima izaziva poremećaje na tržištu električne energije i kazni eventualne prekršioce.

"Očekujemo odluku Vlade Srbije kako bismo na zakonit i legalan način mogli da privredi ponudimo adekvatnije cene u uslovima svetske energetske krize, ali i zaštitimo načelo zakonitosti po kome poslujemo", ističu u Elektroprivredi Srbije.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...