Elektroenergetski sektor Francuske u štrajku

Autor:   BM

Štrajk radnika u energetskom sektoru Francuske zbog socijalnih pitanja kao i pitanja zapošljavanja smanjio je danas proizvodnju nuklearne energije za oko 5,4 gigavata (GW) i za 1,4 gigavat u hidroelektranama do 14:20 časova po srednjoevropskom vremenu. Energetska kompanija EDF je takođe saopštila da se do podneva u proteste uključilo 18,6 procenata ukupne radne snage. (Foto: Pexels)

Navedena količina električne energije koja je zbog štrajka zaposlednih u energetskom sektoru Francuske izgubljena do popodnevnih sati čini oko 12,2 posto raspoloživih proizvodnih kapaciteta, pokazali su podaci preduzeća RTE i EDF.

Očekuje se da će manja ponuda nuklearne električne energije trajati do večeras.

Uprkos štrajku, Francuska je ostala neto izvoznik energije tokom celog dana, navodi Rojters.

Elektroenergetski sektor Francuske u štrajku
Očekuje se da će manja ponuda nuklearne električne energije trajati do večeras. (Izvor: Pixabay)

Najava izgradnje novih reaktora

Štrajk dolazi uz najavu da će predsednik Emanuel Makron, i to pre pre Božića, najaviti izgradnju šest novih nuklearnih EPR reaktora u Francuskoj, objavio je dnevni list Figaro.

Uticaj evropske gasne krize na cene energije i posledični udar na budžet domaćinstava šest meseci uoči predsedničkih izbora u Francuskoj ubrzali su tu odluku, dodaje list.

Prema navodima Rojtersa, portparol Jelisejske palate je odbio da komentariše izveštaj Figaroa.

Elektroenergetski sektor Francuske u štrajku
Štrajk dolazi uz očekivanje da će predsednik Makron do kraja godine najaviti izgradnju šest novih
nuklearnih reaktora u Francuskoj. (Izvor: Pixabay)

Na početku predsedničkog mandata Makron je obećao da će do 2035. godine smanjiti udeo nuklearne energije u francuskom energetskom miksu na 50 odsto, sa aktuelnih 75 procenata. Energetska kriza, međutim, menja raspoloženje u Parizu.

“Energetska kriza pokazuje da je nuklearna energija ispravan izbor za našu tranziciju na zelenu energiju”, citira Figaro neimenovanog visokog vladinog zvaničnika.

Vlada je ranije tvrdila da neće pokretati nikakve nove projekte nuklearnih reaktora dok se ne završi nuklearna elektrana u Flamanvilu, na severozapadu Francuske.

Međutim, ministarka industrije Anjes Panje-Rinašer je najavila 1. oktobra mogućnost da Francuska donese odluku o početku gradnje šest novih reaktora pre nego što Flamanvil bude potpuno operativan. Završetak nuklearke Flamanvil kasni gotovo jednu deceniju uz ogromno prekoračenje troškova, a ministri i dalje odbijaju da kažu kada će biti priključena na mrežu.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...