Severnoj Makedoniji potreban ugalj

Autor:   BM

Kompanija AD Elektrane Severne Makedonije (AD ESM), raspisala je međunarodni poziv za nabavku velike količine uglja za povećanje proizvodnje električne energije, kako bi se zemlja zaštitila od talasa poskupljenja energije na međunarodnim tržištu. (AD ESM je u objavio tender za nabavku 1,2 miliona tona uglja. Foto: Pixabay)

Severna Makedonija je prisiljena da poveća proizvodnju električne energije, jer je prelazak na zelenu energiju tek u razvoju, a resursi fosilnih goriva su ograničeni, zato što ih je sve manje ili su lošeg kvaliteta.

Međutim, povodom tendera koji je raspisala AD Elektrane Severne Makedonije (AD ESM) reagovala je Državna komisija za sprečavanje korupcije, navodeći da se tender ne sme održati tokom izborne kampanje uoči lokalnih izbora, prenosi Faktor.mk.

Navodi se da je antikorupcijiski organ bio kategoričan da se pre izbora ne može sprovoditi nabavka koja nije predviđena godišnjim planom nabavki za 2021. godinu.

AD ESM je u sredu objavio tender za nabavku uglja, ali ne 1,8 miliona tona kako je ranije najavio premijer Zoran Zaev, već 1,2 miliona tona. Rok za podnošenje ponuda domaćih i stranih učesnika je do 13. oktobra.

Severnoj Makedoniji potreban ugalj
Stručnjaci za energetiku kažu da je za Severnu Makedoniju praktično jedina opcija oslanjanje
na kosovsko tržište. (Izvor: Pixabay)

Za REK Bitolj, koji obezbeđuje najveće količine lignita i proizvodi više od 60 odsto električne energije za makedonsko tržište, biće kupljeno 900.000 tona uglja, a za REK Oslomej 300.000 tona. U obaveštenju o tenderu se navodi da ove količine nisu obavezujuće i da su ove brojke okvirne, odnosno minimalne.

Premijer Zaev je u utorak rekao da je dat nalog za uključivanje trećeg bloka REK Bitolj. On je najavio nabavku 1,8 miliona tona uglja u cilju povećanja domaće proizvodnje električne energije.

Stručnjaci za energetiku ocenjuju da je praktično jedina opcija kupovina na kosovskom tržištu, gde jedna tona košta oko 8 evra pomegavat-satu (MWh), ali da će po stizanju u REK Bitolj cena dostići 28 evra po toni.

Kako navodi Faktor.mk, procenjuje se da će kupovina državu koštati 50 miliona evra, s obzirom da pruga nije u funkciji i da će se koristiti kamioni.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...