EU postigla kompromis sa Mađarskom: Embargo na rusku naftu, ali delimičan

Nataša Jokić, Strazbur

Na udaru će se u prvo vreme naći ruska nafta koja se uvozi putem brodskog saobraćaja, što predstavlja dve trećine od ukupne količine koju zemlje Unije kupuju
(Brussels, 31.05.2022 - drugi dan samita lidera EU o Ukrajini, energiji i hrani: Ursula von der Leyen)

Šefovi država i vlada 27 zemalja članica Evropske unije postigli su noćas dogovor o, kako je zvanično rečeno, „postepenom embargu“ na uvoz ruske nafte.

U suštini, reč je o delimičnom embargu. Na udaru će se u prvo vreme naći ruska nafta koja se uvozi putem brodskog saobraćaja što predstavlja dve trećine od ukupne količine koju zemlje Unije kupuju. 

eu-nafta-embargo-

Brussels, 31.05.2022 - drugi dan samita lidera EU o Ukrajini, energiji i hrani: Mario Draghi, Charles Michel, Alexander de Croo, Ursula von der Leyen

Naftovodi izvan zabrane

Trgovina naftom koja dolazi kroz naftovode za sada nije obuhvaćena sankcijama – kako je to i tražila Mađarska. Budimpešta je više nedelja blokirala odluku o uvođenju embarga a time i - šesti paket sankcija protiv Rusije.

Mađarska je, takođe, tražila da tokom četiri godine bude izuzeta od embarga na uvoz ruske nafte, kao i 800 miliona evra podrške EU za adaptiranje rafinerija i povećanje kapaciteta naftovoda Adria kojim nafta u Mađarsku dotiče iz Hrvatske. Za sada nije jasno da li će ovi zahtevi Mađarske biti ispunjeni, s obzirom da su joj subvencije za privrednu obnovu (od posledice epidemije korone) obustavljene zbog kršenja načela o funkcinisanju pravne države.

Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta, tela EU koje okuplja šefove država i vlada, izjavio je da su Nemačka i Poljska odlučile da do kraja godine prestanu da kupuju rusku naftu koja se uvozi kroz naftovod. On je ocenio da će šesti paket sankcija „odseći izvor finansiranja ratnoj mašini Rusije“.

Isključenje ruskih banaka i 9 milijardi za Ukrajinu

Ursula fon der Lejen, predsednica Evropske komisije i Emanuel Makron, predsednik Francuske – zemlje koja predsedava Evropskom unijom -  izjavili su da će se o proširenju embarga na naftovode raspravljati kasnije, kako je rečeno „čim to bude moguće“, dodavši da će 90 odsto ruskog izvoza ka Evropskoj uniji biti zaustavljeno do kraja ove godine.

Pored postepenog embarga na uvoz ruske nafte, šesti paket evropskih sankcija podrazumeva i isključivanje tri ruske banke iz međunarodnog međubankraskog sistema razmene – SVIFT.

Šefovi država i vlada Evropske unije takođe su postigli saglasnost oko finansijske pomoći vladi Ukrajine u visini od devet milijardi evra kako bi „bile pokrivene potrebe funkcionisanja njene privrede“.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...