Trampove carine na kinesku robu plaća američki strana

M. L.

FED: Dodatni troškovi od 40 milijardi dolara pali na leđa američkih firmi - kupaca kineske robe i krajnjih potrošača
(Kontejnerski brod sa kontejnerima iz Kine, "Maersk Emerald" iskrcava se u luci Oakland u Kaliforniji)

Kada je administracija predsednika Donalda Trampa lane uvodila carine na kineski uvoz tvrdila je da će te dodatne troškove snositi kineska strana. Da se cene kineskih proizvoda ne bi menjale ni posle uvođenja carina od 25 posto morale bi, dakle, kineske firme da snize cene ali one to gotovo ili uopšte ne čine u odnosu na svoje američke kupce.

U praksi to znači, prema studiji FED (Federalne rezerve-praktično američka centralna banka) da dodatni troškovi zbog carina - koji, procenjuje se, iznose oko 40 milijardi dolara - padaju na leđa američkih firmi kupaca kineske robe i, konačno, američkih potrošača.

Zbog američko-kineskog carinskog rata, američka carina povećava cenu kineske robe odmah po ulasku u zemlju za 25 procenata. Ako bi kineske firme htele da apsorbuju ove troškove morale bi da snize svoj cene za bar 20 posto, da bi bile na nivou koji američkim proizvođačima i trgovini na veliko i malo omogućava da održe stabilnim svoje cene i profite. To se, međutim, prema ovoj studiji, kako prenosi AP,  ne događa.

Prema podacima o američkom uvozu od juna 2018. do septembra 2019. uvozne cene su pale za samo dva posto. To je, inače, prema ovoj studiji, na nivou opšteg pada cena u nizu zemalja usled usporavanja rasta svetske trgovine. 

"Stabilnost cena kineske robe pokazuje da carine moraju platiti američke firme i potrošači", ističe se u ovoj studiji koja, međutim, ne procenjuje kako su ovi troškovi podeljeni između trgovinskih firmi i finalnih potrošača, tj da li se smanjuju profiti američkih prodavaca kineske robe ili se povećavaju cene u trgovinama.

Istraživači su utvrdili da i kineska strana u izvesnoj meri oseća uticaj povećanih američkih carina. Udeo Kine u američkom uvozu mašina i električnih uređaja snizio se od 2017. za dva posto, a u uvozu elektronike za čak šest posto. To učešće preuzeli su u pogledu mašinskih uređaja Evropa i Japan, a u slučaju elektronike i električnih uredjaja Malezija, Južna Koreja, Tajvan i Vijetnam.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...