Kina nudi SAD uravnoteženje međusobne razmene

M.L.

Do 2024. kineski suficit u trgovinskoj razmeni, koji je protekle godine iznosio 342 milijarde dolara, pao bi na nulu...
(ilustracija, SAD i Kina pregovaraju o zaustavljanju međusobnog trgovinskog rata)

Kina, kako tvrdi agencija Blumberg (Bloomberg) pozivajući se na dobro informisane izvore, nudi Sjedinjenim Državama da do 2024. osetno snizi suficit u međusobnoj trgovinskoj razmeni i dovede ga na nulu. To znači da, ako predsednik Donald Tramp, bude izabran i u drugom mandatu, onda bi ova neravnoteža nestala na kraju tog njegovog drugog mandata.

Lane je zabeležen kineski suficit u razmeni od 323 milijarde dolara. Uravnoteženje bi se postiglo znatno većim kineskom uvozom iz SAD koji bi 2024. premašio čak bilion dolara.

kina-sad-vecera-g-20-primirje

01. decembar 2018. - Kineski i američki predsednik Si Đinping i Donald Tramp sa članovima njihovih delegacija na večeri u Buenos Airesu na samitu G-20. Prema saopštenju Bele kuće, Tramp je pristao da odustane od planova za povećanje tarifa 1. januara od 200 milijardi dolara na kineska dobra. Kinezi su se složili da kupe "još nedogovorenu, ali vrlo veliku količinu poljoprivrednih, energetskih, industrijskih" i drugih proizvoda iz Sjedinjenih Država kako bi smanjili ogroman trgovinski deficit Amerike sa Kinom

Trenutno u međusobnom trgovinskom ratu vlada ograničeno primirje od 90 dana, dogovoreno na ekonomskom samitu G-20 u Buenos Airesu početkom decembra prošle godine.

Dve najveće svetske ekonomije žele da svoj trgovinski spor reše do 1. marta. Ukoliko to ne uspe, Vašington će podići carine na kinesku robu na na godišnjem nivou od 200 milijardi dolara na 25 posto sa sadašnjih deset posto. Više stope imale bi svakako negativni uticaj na američke uvoznike, kao i na kinesku ekonomiju čiji rast, koji je dosad prelazio šest posto godišnje, počinje da malaksava.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...