Bregzit će najviše pogoditi Češku, Poljsku i Mađarsku

M.L.

To je zaključak analize holandske ING banke
(Ove tri zemlje dobijaće oko 20 % manje iz evropskih fondova za finansijsku podršku)

Češka, Poljska i Mađarska su tri zemlje Evropske unije koje će biti najviše pogođene izlaskom Velike Britanije iz Unije, prenosi Rojters zaključke iz analize holandske banke ING.

Pre svega, radi se o znatno manjim sredstvama koje će ubuduće ove zemlje dobijati iz fondova Unije kao manje razvijene, zatim o promenama u prozvodnim i trgovinskim lancima, kao i o manjim finansijskim doznakama od građana iz ovih zemalja koji u znatnom  broju, naročito Poljaci, rade u Britaniji ali već zbog bregzita počinju da napuštaju ovu zemlju.

Britanija treba da napusti EU u martu iduće godine, dogovor o uređivanju međusobnih odnosa je, kako se najavljuje, pred potpisivanjem. Britanija,  kao jedna od najvećih i najrazvijenih zemalja Unije, izdvajala znatna  sredstva za fondove Unije. Njen izlazak iz Unije učiniće da ubuduće bruto društveni produkt po glavi stanovnika Češke, Poljske i Mađarske neće viši  biti ispod polovine BDP Unije što će dovesti do smanjivanja finansijske podrške Unije njima. Procenjuje se da će to smanjenje iznositi najmanje 20 posto.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...