Češki plan za odbranu titule u Devis kupu

Milan Lazarević, Prag

Tipuje se na drugog igrača singlu i na pobedu u dublu, iako „nije nimalo prijatno ići u Srbiju sa minus dva boda“ koja se smatraju dobijenim za Đokovića. Ali, Česi veruju da su im izgledi bolji nego 2010.
(foto Radek Štepanek prošle nedelje posle pobede, u dublu sa Berdihom, nad Argentincima što je Čehe odvelo u finale Devis kupa)

Kapiten češke muške teniske reprezentacije Jaroslav Navratil predviđa da će se finale Devis kupa u Beogradu 15-17. novembra igrati na tvrdom terenu s višim odskokom loptice. A uveren je, kako je izjavio češkim medijima, da put za pobedu i odbranu titule vodi Čehe putem koji se već dokazao – preko drugog igrača protivnika singlu i pobede u dublu.

Sa Đokovićem teško za Čehe

Česi se sa Srbima već po treći put susreću u Devis kupu u poslednje četiri godine. Izgubili su 2010. u Beogradu sa 3:2, mada su posle dubla vodili, tojest na isti način kao što su Kanađani izgubili u polufinalu proteklog vikenda u Beogradu. Lane su u četvrtfinalu na svom terenu pobedili sa 4:1. Bitna razlika između prvog i drugog sustreta jeste, međutim, u tome što je u prvom meču u srpskom timu igrao Novak Đoković, a lane nije.

Ove godine Đoković je, međutim, igrao u Devis kupu za srpski tim, a neće, što je Česima izgleda sasvim jasno, izostati ni u finalu.

„S Đokovićem naši momci teško izlaze na kraj“, priznaje Navratil i navodi zaista premoćan bilans od 14:2 odnosno 8:1 koji svetski broj jedan ima sa najboljim češkim igračima Tomašem Berdihom i Radekom Štepanekom. „Ići u Srbiju sa minus dva unapred, nije nimalo prijatno“, priznaje Navratil.

Prednost češkog dubla 

Put kako zadržati „salataru“ vodi, prema češkom kapitenu, preko srpskog drugog igrača u singlu Janka Tipsarevića koji, kako kaže, „ne proživljava idealnu sezonu“.

„Dva boda se preko njega mogu dobiti“, ocenjuje Navratil, čvrsto računajući na pobedu u dublu Berdiha i Štepaneka koji su dublu dobili čak 13 od 14 susreta u okviru takmičenja za Devis kup. Protiv njih će najverovatnije nastupiti Ilija Bozoljac i Nenad Zimonjić.

„Neću Srbe potcenjivati ali je dubl im je najslabija tačka“, ocenjuje češki kapiten.

Istini za volju, češki teniseri i sam njihov kapiten su do poslednjeg trenutka navijali i priželjivali da im protivnik u finalu budu Kanađani Miloš Raonić i Vašek Pospišil.

„Radije bismo njih hteli, ali više realistički je bilo ono što se dogodilo“, komentarišu Berdih i Štepanek.     

Navratil veruje, ipak, da su sada izgledi na pobedu češkog tima bolji nego 2010. Srbima, kako napominje, nedostaje Viktor Troicki, tako da ne mogu snagu rasporediti na tri igrača što je olakšanje za češki tim. Navratil predviđa da se u Beogradu neće igrati na šljaci.

„A to zato što ni dublu ni Tipsareviću šljaka ne odgovara najbolje. Ali, izabraće tvrdu podlogu i to sporiju, takvu od koje će loptica više odskakati uvis“, dodaje on.

Žestoka publika

Česi znaju da će igrati ne samo protiv jakog protivnika nego i protiv bučne domaće publike.

„Moramo to očekivati. To je jedna od najgorih sredina, to nisu teniski navijač nego fudbalski navijači i to smo već iskusili. Moramo izaći na kraj s tim i što više momci budu jedinstveni i bolje se pripreme, veće su nam šanse za uspeh“, smatra Navratil.  „U svakom slučaju, najvažnije biće to što pokažemo na terenu. Moramo biti zdravi i u punoj formi, pa neka bude što bude“,  dodaje Štepanek.  

U Srbiju već kreću ovioh dana nekoliko čeških teniskih menadžera i funkcionera koji marketinški i organizaciono pripremaju ovo finale za češki tim. Već dva meseca pre polufinala rezersvisana su mesta u hotelima u Beogradu.

„Pre tri godine imali smo problem s rezervacijom hotela, zato smo sada poranili i rezervisali dovoljni kapacitet“, kaže šef agencije Češka sportovni Miroslav Černošek i dodaje da je ugovoren i specijalni avion za igrače. A za češke navijače specijalne aranžmane pripremaju turističke agencije...

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...