Sovjetsko-ruska škola tenisa na londonskom mastersu

Aleksandar Manić

Posle pada Berlinskog zida i raspada sovjetskog bloka, mnogi sportisti su napustili zemlju i naselili se širom sveta. Njihova deca su, ponekad, stasala u velike sportiste pod zastavama različitih zemalja, a u tome nam najbolje svedoči tenis
(Djoković će u Londonu, za plasman u polufinale, igrati protiv dva najtalentovanija tenisera ruskog porekla – Medvedeva i Zvereva)

Na završnom ATP Masters turniru koji se igra u Londonu od 15. do 22. novembra, rekete ukršta osam najbolje plasiranih tenisera. Pored dva velika šampiona Novaka Đokovića i Rafaela Nadala, učestvuje i Austrijanac Dominik Tim, Argentinac Dijego Švarcman, Grk Stefanos Cicipas, Nemac Aleksandar Zverev i dva Rusa - Danil Medvedev i Andrej Rubljov

Zanimljivost ovog turnira su upravo igrači ruskog porekla, koji ne samo što predstavljaju budućnost belog sporta, nego svedoče o velikom fenomenu uticaja sovjetskog sporta na drugu generaciju tenisera.

Posle pada Berlinskog zida i raspada sovjetskog bloka, mnogi sportisti su napustili zemlju i naselili se širom sveta. Njihova deca su, ponekad, stasala u velike sportiste pod zastavama različitih zemalja, a u tome nam najbolje svedoči tenis – braća Zverev, Stefanos Cicipas, Denis Šapovalov, Aleksej Popirin, Valentina Ivanova, Amanda Anisimova, Sofia Kenin, Daria Gavrilova, Anastasija Berezova... Nova generacija tenisera sa ruskim korenima, kao zajednički imenitelj ima metodičan pristup igri, dobro planiranje i veliku disciplinu što, ujedinjeno sa talentom, daje vrhunske rezultate.

tenis-cicipas-

Stefanos Cicipas (ATP 6), sin Ruskinje Julije Salnikove, nekadašnje juniorske svetske ampionke u tenisu, rođen je u Atini 1998. godine

Rusi rođeni van Rusije

Početkom 80-ih godina prošlog veka, Julija Salnikova i Irina Zvereva predstavljale su budućnost sovjetskog tenisa. Iako su igrale u različitim klubovima, one su zajedno provodile puno vremena, trenirajući i učestvujući na turnirima širom Sovjetskog Saveza. Bilo je, tada, teško zamisliti da će, 40 godina kasnije, njihovi sinovi, Stefanos Stiopa Cicipas (1998) i Aleksandar Saša Zverev (1997), ukrstiti rekete i boriti se na vrhunskim teniskim turnirima na pet kontinenata. Cicipas brani boje svoje rodne Grčke, a Zverev, rođen u Hamburgu, igra pod nemačkom zastavom. Obojica su prošli teniske škole svojih majki, nalik Kanađaninu Denisu Šapovalovu čija je majka Tesa Šapovalova, takođe bila sovjetska sportistkinja.

"Mene je trenirao otac“, kaže Saša Zverev. „Ali, u najmlađim danima, podučavala me je majka. Slobodno mogu da kažem da je moj bekhend sto odsto njena zasluga".

Sašina majka, Irina Zvereva, napustila je Sovjetski Savez odmah posle pada komunističkog režima i zaputila se u Nemačku, dok je Julija Salnikova otišla iz Sovjetskog Saveza 1988. godine. Po rečima ove nekadašnje juniorske svetske šampionke, ona nije napustila rodnu zemlju radi bolje sportske karijere, nego radi boljeg života.

Inače, Julija Salnikova kaže da su Stiopina ozbiljnost u pristupu i profesionalizam, baš  nalik sovjetskoj sportskoj kulturi. Sâm Stefanos je potvrdio da je njegova radna disciplina zaista zasluga njegove majke. Istovremeno, bivajući Grk po ocu, on poseduje tipičnu grčku slobodu duha, tako da dobrim planiranjem, uspeva da izbegne pretreniranost i povrede.

tenis-zverev

Aleksandar Zverev (ATP 7), sin Rusa Aleksandra i Irine Zvereve, nekadašnjih tenisera, rodjen je u Hamburgu 1997. godine

Rusi iz Rusije

Veliki broj tenisera ruskog porekla imaju porodice poreklom iz Moskve (Salnikova, Zverev, Anisimova), dok su neki i rođeni u Moskvi (Gavrilova, Kenin). Uostalom, najveći ruski teniseri današnjice Danil Medvedev, Andrej Rubljov i Karen Hačanov rodom su Moskovljani. Sasvim prirodno, korene tog moskovljanskog fenomena treba tražiti u radu Šamila Tarpiščeva, predsednika Ruske teniske federacije, kapitena ruske ekipe Dejvis kupa i Fed kupa, organizatora Kremaljskog teniskog turnira i bliskog prijatelja Borisa Jeljcina. Njegov rad na razvoju tenisa u Rusiji dao je odlične rezultate, a lepe karijere Kafeljnikova, Safina i Šarapove, učinile su tenis popularnim u zemlji.

Pored Cicipasa i Zvereva, u Londonu su Danil Medevedev (1996) i Andrej Rubljov (1997), mladi ruski teniseri koji su ostvarili značajne rezultate u zadnje dve godine. Po mišljenju mnogih stručnjaka, oni će u narednim godinama ostati u samom vrhu belog sporta. Najveće nade su, pre svega, bile polagane u Sašu Zvereva, ali Medvedev se pokazao kao ujednačeniji igrač.

"Danil je vrlo ozbiljan igrač sa visokim nivoom igre – kazao je Toni Nadal pre zaustavljanja sezone zbog korona pandemije – Smatram ga za kompletnog igrača sa puno kontrole i sposobnog da pobedi bilo koga."

Jegor Kafeljnikov, nekadašnji teniski No 1, smatra da je Andrej Rubljov kompletniji igrač od Medvedeva.

"Mislim da Rubljov tek sada sazreva, sve brže i brže, a njegova tehnika je mnogo konstruisanija od Medvedevove". On smatra da Rubljov nema toliko slabih tačaka kao Medvedev, čiji je forhend previše ranjiv da bi se borio sa svima na najvišem nivou. Rubljov nema tu vrstu slabosti, ali mora da radi na svojoj fizičkoj spremi. Ako to popravi, smatra Kafeljnikov, onda će on biti mnogo uspešniji od Medvedeva.

tenis-medvedev-

Danil Medvedev (ATP 4), Moskovljanin, trenutno u odličnoj formi, jedan je od pretendenata na londonsku titulu

Kad će zavladati Next Gen?

Međutim, ruski igrači Next Gen, kao i mladi igrači drugih zemalja, očigledno nemaju nivo na koji se planeta navikla gledajući zadnjih petnaest godina "veliku trojku" Federera, Nadala i Đokovića.

"Neprekidno nam govore da su oni mladi i da moramo još malo da sačekamo“, kaže vrlo kritički Toni Nadal. „Većina njih je već prevalila 23. godinu i još nisu mnogo postigli. Rafa je bio na vrhu već u 19. godini, Đoković je u 21. godini osvojio australijski otvoreni turnir, a možemo da se setimo i Samprasa i Federera.“

Uprkos značajnim rezultatima, mladi igrači ruskog porekla, do sada nisu osvojili ni jedan Grend slem turnir. Poznato je da je za osvajanje GS turnira neophodno razviti različite kvalitete i veštine.

Igranje na Grend slem turnirima, znači povremeno igranje četiri ili pet setova, zašta je, pored svih kvaliteta, presudna taktička priprema, dobro čitanje igre, pravilno ritmiziranje igre. Prirodno, za ostvarivanje taktike nije dovoljna samo tehnika, nego i visoka fizička spremnost. Prema analizama određenog broja stručnjaka, ruska Next Gen, kao i svi ostali mladi teniseri, trenutno nema fizičku spremnost koju već iz godine u godinu pokazuje "velika trojka".

Na određeni način, može da se zaključi da će sledeća generacija šampiona da zavlada tenisom kada iz njega odu Federer, Nadal i Đoković.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...