Kako odabrati trkačku opremu – patike i tekstil

Aleksandar Manić, Pariz

Osnovna trkačka oprema trebalo bi da se kupuje u fizičkim prodavnicama gde je moguće probati odeću i obuću, proveriti kvalitet, utvrditi upotrebnu vrednost i postaviti pitanja kvalifikovanim prodavcima
(ilustracija, Šest miliona Francuza i Francuskinja izlazi na treninge trčanja najmanje jednom nedeljno, dok isto toliko izlazi povremeno, što trčanje, posle biciklizma, svrstava u najomiljeniju sportsku aktivnost u Francuskoj)

Prema istraživanjima biologa i antropologa, čovekov organizam nije najefikasniji prilikom ležanja, sedenja ili hodanja. Njegov najbolji učinak je prilikom trčanja. Potom, u zajednici sa paleontolozima, oni su ustanovili da je pračovek, u početku, lovio životinje tako što ih je gonio i čekao da se one sruše od toplotnog udara. Naime, većina životinja ima vrlo ograničeno znojenje, na malim površinama tela, za razliku od čoveka koji se znoji na čitavoj površini tela i time izbegava pregrevanje.

Danas, savremeni čovek više ne trči za životinjama da bi obezbedio sebi hranu, nego trči iz zadovoljstva i radi održavanja optimalne psiho-fizičke forme. Za razliku od pračoveka koji je savanom trčao bosonog i ogrnut životinjskom kožom, moderni trkač nabavlja posebnu tehničku opremu koja mu omogućava bavljenje sportom u optimalnim uslovima. Sve veća sofisticiranost trkačke opreme čini da je neophodno poznavati neke od osnovnih principa koji omogućavaju da se pravilno shvate sopstvene potrebe i da se na tržištu nađe odgovarajuća tehnička oprema. Krenimo od temelja...

patike-1-

Teže i amortizujuće patike: Adidas Ultraboost (180 €), Asics Gel Nimbus (180 €), Brooks Glycerin (170 €); 

New Balance 1080 (170 €), Nike Vomero (140 €), Diadora Mythos (115 €)

Temelj opreme – trkačke patike

Patike su najvažniji deo trkačke opreme i za njihovu kupovinu je neophodno poštovati nekoliko pravila. Izbor patika se vrši u odnosu na morfologiju, potrebe i trkački nivo. Patike se kupuju, obično, veće od gradskih cipela (+ 1 cm), jer tokom dugotrajnih napora noge nabreknu i treba im dodatni prostor. Prilikom kupovine patika, dobro je opredeliti se ili za amortizaciju ili za dinamiku. Amortizujuće patike su teže i pogodnije za treninge, dok su dinamične patike lakše i više odgovaraju trkama. Zato, nije loše imati dva para patika – jedne pridviđene za treninge, a druge za trke.

Ako ne znate svoj tip gaženja, prodavci specijalizovanih radnji sportske opreme mogu da vam pomognu u određivanju da li će vaša trkačka obuća odgovarati neutralnom gaženju ili korigovati pronaciju i supinaciju. Potom, neophodno je uzeti u obzir pol, telesnu težinu (lakši trkači do 75 kg, teži trkači od 75 kg), tip terena (asfalt i utabana zemlja, planinski i nestabilni tereni), tip treninga (duži, kraći), kao i učestalost treninga (češći, povremeni).

Jedan od važnijih elemenata je i "drop", uzvišenost pete u odnosu na prednji deo stopala. Što je drop bliži nuli, to je gaženje bliže prirodnom, bosonogom trčanju. Drop od 8 do 12 mm predviđen je za trkače koji traže veću amortizaciju, koji na tlo staju petom ili sredinom stopala (za razliku od sprintera i srednjeprugaša koji na tlo staju prednjim delom stopala) ili koji imaju probleme sa Ahilovom tetivom.

U eri online naručivanja robe i internet kupovine, trkačke patike bi isključivo trebalo da se nabavljaju u fizičkim prodavnicama. Kada kupujete patike, obavezno ih probajte, napravite nekoliko koraka, a ako je moguće, trčite u njima bar pedesetak metara. Patike ne smeju da vas žuljaju, niti da vas stežu. Cipele mogu da se "razgaze", ali patike moraju da budu udobne i odgovarajuće od prvog trenutka.

Vek trkačkih patika je od 1.500 do 2.000 pređenih kilometara, ako telesna težina ne prelazi 75 kg. Za teže trkače, kilometraža je manja, oko 1.200 km. Profesionalni trkači ih menjaju mnogo češće, na 800 pređenih kilometara, ali oni iza sebe imaju sponzora od koga besplatno dobijaju opremu. Trkačke patike treba redovno čistiti (bez pranja u veš mašini) i prilikom čišćenja vizuelno proučiti izlizanost. Međutim, iako patike mogu da izgledaju tek malo izlizane, ne treba zaboraviti da su im potplate načinjene iz više slojeva koji kroz upotrebu gube svoju elastičnost, a da to nije vidljivo.

patike-2-

Lakše i dinamičnije patike: Adidas Adizero (180 €),  Asics DS Trainer (140 €), Mizuno Wave Rider (150 €); 

Nike Free Run (110 €), Puma Speed (110 €), Vibram FivefingersV Run (170 €)

Trkačka oprema od tekstila

Prilikom kupovanja tekstilnog dela trkačke opreme, valjalo bi obratiti pažnju na svrhu, kvalitet i komfor. Svrhu opreme je lako odrediti, jer svako zna gde će trenirati i izlaziti na trke, u kakvim klimatskim uslovima i na koje distance. Kvalitet je vezan za poznavanje proizvoda, uslove na tržištu i za kupovnu moć. Komfor je vrlo lična odrednica i za nju nema pravila, nego svako određuje u čemu se oseća dobro.

Prilikom kupovine tekstila, važno je obratiti pažnju da delovi odeće budu jednostavni, da su uz telo i da su unutrašnji šavovi priljubljeni uz tekstil, a ne slobodni kao u gradskoj odeći. Preuska odeća će sputavati pokrete, a preširoka odeća neće ispunjavati svoju tehničku svrhu.

Dugoprugaši za treninge vole odeću koja nije teška i koja ima tehničko svojstvo da upija znoj i izbacuje ga sa spoljne strane. Tokom jednočasovnog trčanja, kroz znojenje, obično izgubimo oko 1,1 l vode. Oprema načinjena od tehničkog tekstila brže se suši i daje prijatniji osećaj tokom treninga ili trke. Svakako izbegavati pamuk i sve ostale prirodne materije jer one zadržavaju znoj, sporo se suše, postaju teške i neprijatane u dodiru sa telom. Poliester je idealna materija za trkačku opremu, pre svega zbog svojih hidrofobnih osobina, kao i zbog velike otpornosti na mehaničke i hemijske uticaje.

Prilikom izlazaka na treninge, poštuje se princip tri sloja odeće. Naime, slojevitost se određuje u odnosu na klimatske uslove. Uobičajeno je da se prilikom izlaska obuče odeća primerena za temperaturu 8° C višu od trenutne spoljne. Naime, posle petnaesetak minuta trčanja, telesna temperatura poraste i sav višak odeće počinje da smeta.

majice-1-

Majice od tehničkog tekstila koje se nose kao prvi ili drugi sloj: Under Armour (35 €), Odlo (50 €), Asics (75 €)

Majice, jakne, šorcevi, čarape...

Prvi sloj, onaj koji je u dodiru sa telom, jesu atletske majice, majice sa kratkim i majice sa dugačkim rukavima, One moraju da budu od tehničkog tekstila koji upija znoj i izbacuje ga sa spoljne strane. Drugi sloj, punije majice dugih rukava, koje su tokom međusezona i spoljni sloj, imaju za zadatak regulaciju temperature tela. U zimskom periodu, oblači se i treći sloj, najčešće jakne, čiji je zadatak zaštita od vetra i od padavina. Naravno, ne sme se zaboraviti da što se više dobije na čuvanju toplote, to se više izgubi u izbacivanju znoja.

Za treninge u kišnim periodima, dobro je odabrati odeću koja ne upija vodu, posebno tretirane površine ili, jednostavno, vodonepropustljivu. Tehnički tekstili predviđeni za kišu imaju svojstvo da propuštaju znoj napolje, ali ne i kišu unutra. Sa unutrašnje strane, tekstil ima pore koje su veće od kapljica znoja, dok sa spoljne strane su pore bitno manje od veličine kišnih kapi.

Za vetrovite dane neophodno je uzeti posebnu vrstu odeće koja će zaustaviti prolaz hladnog vazduha kroz odeću do tela. Ne treba zaboraviti da svakih 6 do 7 kilometara brzine vetra smanjuje osećaj vanjske temperature za jedan stepen. Ako je napolju 15° C, a vetar duva brzinom od 30 km/h, temperatura koju ćemo osetiti biće oko 10° C. U slučaju neprimerenog oblačenja, organizam ne troši energiju samo na napor, nego i na zagrevanje. Prema merenjima, utvrđeno je da prilikom jednočasovnog treninga, osoba pravilno zaštićena od rashlađivanja, uštedi 8 otkucaja srca u minuti. Znači, pravilno odabrana odeća omogućava duže i brže trčanje.

Donji deo trkačke tekstilne opreme su šorcevi, kraći ili duži, kao i helanke, uzane, elastične pantalone koje štite noge od hladnoće. Duži, uzani šorcevi i helanke mogu da budu od posebnog tehničkog tekstila koji vrši kompresiju, otklanja vibracije mišića i time smanjuje umor.

U osnovne elemente trkačke opreme spadaju i čarape. One se kupuju u odnosu na pol i na klimatske uslove. Trkačke čarape obavezno moraju da budu od posebnih sintetičkih vlakana koja evakuišu znoj i ostaju čvrsto priljubljena uz nogu. Poželjna su ojačanja i amortizacija na najosetljivijim mestima kao zaštita prilikom dugih treninga i trka.

jakne-s

Jakne za vetrovite i kišne uslove: Evadict (70 €), Mizuno Aero Jacket (90 €), Adidas (120 €)

Dodatna oprema

Posle nabavke osnovne trkačke opreme, dobro je obezbediti i određene delove dodatne opreme. Kao i u prethodnim slučajevima, sva oprema mora da bude od tehničkih i sintetičkih vlakana, a ne od prirodnih koja ne evakuišu znoj, nego ga zadržavaju.

Kapa je neophodna u letnjim uslovima kao zaštita od sunca, a u zimskim uslovima za očuvanje toplote. Za kišne uslove postoje posebne, nepromočive kape.

sorcevi

Šorcevi i helanke: Kiprun (15 €), Gore (50 €), Craft (100 €)

Elastične trake, šire ili uže, koje se navlače na glavu, štite od hladnoće uši i čelo, a istovremeno upijaju i znoj.

Fantomka može da se preporuči za hladne zimske uslove, ukoliko trkač ima osetljivo grlo ili hroničnu trkačku astmu. Dobre su planinarske i skijaške fantomke od tanjeg tehničkog tekstila koje dopuštaju normalno disanje, ali i zagrevanje udahnutog vazduha.

Rukavice su neophodne za hladne dane. Oni kojima smetaju deblje rukavice, mogu da se opredele za planinarske podrukavice od sintetičkih vlakana ili od svile.

Elastične trake različitih dužina i čvrstina, kao i kineziološke trake mogu da dporinesu stabilizovanju određenih mišića, tetiva i zglobova.

Naočare sa korektivnim staklima namenjene sportskim aktivnostima, mogu da se nabave kod specijalizovanih optičara (po višim cenama) ili na sajtu Aliexpressa (40 € do 80 €).

dodatna-oprema-

Dodatna oprema: Nepromočiv kačket Kalenji (10 €), zimske rukavice Mizuno (25 €), teniske znojnice Artengo (5 €), čarape 

X Socs (25 €)

Znojnice od elastičnog frotira su neophodne za letnje dane, a pored trkačih, dobro je pogledati i teniske, jer su one znatno šire i imaju veću upotrebnu površinu.

Proizvođači sportske opreme su na tržište izneli neverovatan broj dodatnih delova opreme koji nemaju samo tehničku funkciju, nego i obezbeđuju komfor – steznici, orteze, torbice, naočare za sunce, slušalice, merni aparati, termosi, flašice, kreme protiv trenja... Takva dodatna oprema se kupuje prema potrebama i ne samo u specijalizovanim prodavnicama trkačke opreme, kao i na internetu..

Za razliku od dodatne opreme, osnovna trkačka oprema bi trebala da se kupuje u fizičkim prodavnicama gde je moguće probati odeću i obuću, proveriti kvalitet, utvrditi upotrebnu vrednost i postaviti pitanja kvalifikovanim prodavcima.

Za ovaj tekst korišćeni su podaci iz pariskih prodavnica specijalizovanih za trkačku opremu višeg kvaliteta – Boutique Marathon i Lepape Store, kao i velikog francuskog proizvođača i prodavca različite sportske opreme srednjeg kvalitea – Decathlon.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...