TURSKA STIHIJA

Piše:    Dragomir Jovanović

(Turska – Češka 3:2, Švajcarska – Portugal 2:0)

Češka je ozbiljnija reprezentacija od Turske i potpuno je zasluženo vodila u Ženevi sa 2:0, golovima Kolera u 34. i Plašila u 62. minutu, i ako se nakon gola Turaka u 75. minutu koji je postigao Arda Turan, potpuno pogubila i grčevito branila. To joj se osvetilo, jer je ofanziva prirodna taktika Turske, koja je do kraja utakmice, što svojom ofanzivom, što greškama Češke, preokrenula rezultat golovima Arde Turana u 75. i Nihata u 87. i 89. minutu. Da bi drama bila potpuna, golman Demirel je udario Kolera (bez potrebe) i zaradio crveni karton. Do kraja je branio igrač Turske – Turčan. Bila je to uzbudljiva utakmice, dve škole: češke „fudbalske“ i turske „stihijske“.

Veliku grešku napravila je Turska jer se opredelila za defanzivu na početku utakmice i ako su Česi igrali sa visokim ali sporim Kolerom u špicu napada. Koler je opasan samo kada njegova se njegova ekipa nalazi blizu gola, a potpuno neupotrebljiv u kontranapadu, pa je bilo logično da su Turci ofanzivom štitili svoj gol. Iz takve igre Turska je primila dva gola.

Drugu veliku grešku napravili su Česi kada su se potpuno povukli posle vođstva od 2:0. Umesto da ostanu na polovini Turaka i, posle visokog vođstva, zamene Kolera brzim igračem – izgubili su utakmicu.

U četvrtfinalu će igrati Turska i Hrvatska. Ta utakmica biće veliki izazov za obe ekipe: Hrvatima da pokažu da fudbal doživljavaju potpuno drugačije od Turske stihije a Turcima da istu stave u službu kvaliteta koji ne sumljivo poseduju.

U drugoj, potpuno nevažnoj utakmici za plasman dalje, domaćin Švajcarska se utešila pobedom nad drugim timom Portugalije od 2:0. Golove, u Bazelu, postigao je Turčin, Hakan Jakin u 71. i 83. minutu iz penala.

Ova potpuno neinteresantna utakmica, poslužila je selektoru Portugalije, Skolariju da odmori glavne igrače za četvrfinale u kojem će Portugalija igrati sa Nemačkom, Austrijom ili Poljskom.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...